Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je u Rimu nekoliko godina bila obustavljena gradnja novih linija podzemne željeznice zbog većeg broja arheoloških nalazišta, gradski dužnosnici Rima su ovaj tjedan predstavili prvu arheološku izložbu unutar metro stanice.


Arheološka izložba u metrou zbilja podsjeća na stalan postav nekog muzeja pa se tamo mogu vidjeti amfore, mramorne ploče, kovanice, pa čak i koštice breskve koje datiraju iz rimskog doba.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo vjeruje da će umrijeti u Rimu: "Bit ću papa, na dužnosti ili u mirovini. Neću se vratiti u Argentinu" Koronavirus, Italija Italija postrožila mjere: Prvi put u mjesec dana dvije regije stavljene u crvenu zonu, ali iz jedne ipak stižu dobre vijesti

Stalna izložba će biti otvorena svim putnicima koji budu prolazili trokatnom stanicom San Giovanni, a očekuje se da će se postaja otvoriti 2018. godine.

„Za one koji će koristiti ovu postaju u svakodnevnom prijevozu bit će to posebno iskustvo uranjanja u povijest Rima i ovog područja”, rekao je arheolog Rossella Rea, koji nadgleda za talijansku vladu projekt nalazišta.

Arheolozi su naveli kako je ovo nalazište neobično duboko, skoro 20 metara te su otkrili da je u svoje vrijeme vjerojatno bilo ogromna poljoprivredna farma. U prilog tome govore i pronalasci poput koštica breskvi, školjki i drugih organskih ostataka koji su pronađeni neoštećeni, a također su s ostalim stvarima izloženi u 'metro muzeju'.

Linije na jugoistočnom dijelu rimskog metroa su bile operativne od 2015. godine, dok su sjeverne linije u blizini centra grada još uvijek u procesu renoviranja ili izgradnje. Projekt obnove i dogradnje podzemne željezničke mreže odgađan je godinama zbog brojnih otkrića antičkih podzemnih blaga.

San Giovanni stanica podzemne željeznice koja će biti otvorena početkom iduće godine, predstavit će se kao 'muzej' koji će uz bogat prikaz arheoloških ostataka iskopanih na području te linije biti svakodnevan prizor i divljenje kako turistima tako i putnicima, izvještava Phys.org.