Australija, plaža (Foto: Peter PARKS / AFP)
Australija, plaža (Foto: Peter PARKS / AFP) Foto: Peter PARKS / AFP

Ovogodišnji prosinac u Australiji jedan je od najtoplijih do sada zabilježenih, objavila je u petak državna meteorološka služba, a toplinski val prate zdravstvena upozorenja, zabrane paljenja vatre na otvorenom i mase ljudi koji predah od vrućina traže na australskim plažama.


Kao najtoplije mjesto u zemlji gradić Marble Bar sa 174 stanovnika na dalekom sjeverozapadu zabilježio je u četvrtak najvišu temperaturu ikad izmjerenu, čak 49,1 celzijev stupanj, a meteorolozi najavljuju da će se toplinski val proširiti prema jugu i da bi veliki gradovi Sydney, Melbourne i Adelaide mogli zabilježiti prosječno 16 celzijevih stupnjeva višu temperaturu od prosjeka.

Vezani članci Pronađite zmije - 5 Biste li preživjeli jedan dan u Australiji? Provjerite možete li pronaći zmije u okućnici Australske životinje (Foto: brightside.me) Australci odlučili pokazati da kod njih postoje životinje koje vas ne žele odmah pojesti

Glavni grad Canberra u subotu se pripremao za rekordnih prosinačkih 39 stupnjeva Celzija. "Bit ćemo svjedoci rušenja prosinačkih temperaturnih rekorda", kaže meteorologinja Diana Eadie i dodaje da se vrhunac toplinskog vala u najgušće naseljenim dijelovima zemlje očekuje ovaj vikend.

Prosinac na južnoj polutki označava početak ljeta, a siječanj i veljača mogu biti još topliji. Za većinu od 25 milijuna Australaca koji žive na obali ljeto u pravilu znači odmor na plaži i gledanje kriketa.

No neuobičajeno visoke temperature pojačavaju osjećaj iscrpljenosti poljoprivrede koja se oporavlja od sušne godine. "Većina poljoprivrednika imala je nešto kiše pred Božić no taj će učinak nestati s ovim toplinskim valom. Voda je problem", kaže Laureta Wallace, glasnogovornica Nacionalnog udruženja poljoprivrednika.

Meteorološki zavod objašnjava toplinski val kombinacijom toplog zraka koji stiže sa sjeverozapada prema gusto naseljenom jugoistoku zemlje u koji ne dolaze hladniji vjetrovi koji odnose tu vrućinu. Upozorenja za najekstremniji toplinski val obuhvatila su za sljedeća tri dana Sydney, a dijelovi grada udaljeniji od obale mogli bi zabilježiti i 40 stupnjeva Celzija.

Čitavi New South Wales obuhvaćen je vrlo visokom opasnošću od izbijanja požara. Toplinski val manjeg intenziteta u susjednoj Victoriji proširit će se prema jugu sve do Melbournea. Zdravstvene službe izdale su upozorenja nakon što je toplinski val pogoršao kvalitetu zraka u zemlji. (Hina)