Avion Croatia Airlinesa koji je u srijedu navečer iz Zagreba sletio na pistu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu ima oštećenja za koja se pretpostavlja da su nastala iz vatrenog oružja. Nakon dovršenog očevida, ipak se ne radi o vatrenom oružju kako se isprva sumnjalo.

Galerija Avion Croatia Airlinesa Avion Croatia Airlinesa - 3 Avion Croatia Airlinesa - 2 +1 Avion Croatia Airlinesa - 1

Pilot koji je upravljao avionom Croatia Airlinesa iz Zagreba prema Sarajevu po dolasku na sarajevsku pistu prijavio je oštećenja na trupu aviona. Kako se nazire na fotografijama, kod slova "C", u unutarnjem dijelu, vidljiva je rupa.

Isprva je Tužiteljstvo BiH sumnjalo da je oštećenje na trupu nastalo vatrenim oružjem. Nakon završenog očevida ustanovljeno je da ipak nije, već je prouzročeno mehaničkim udarcem.

"Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH koordinirao je provođenje uviđaja koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio uviđajni tim. Nakon provedenog uviđaja prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja.

Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem.

Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica niti drugih tragova koji bi ukazivali na djelovanje projektila iz vatrenog oružja", izvijestili su.

Iz Croatia Airlinesa kažu da će zrakoplov Croatia Airlinesa Dash 8-Q400 u četvrtak u poslijepodnevnim satima biti vraćen iz Sarajeva u Zagreb, gdje će se u Tehničkom središtu Croatia Airlinesa obaviti detaljan pregled.

Poduzet će se potrebne aktivnosti kako bi se utvrdili razlozi mehaničkog oštećenja do kojeg je došlo na ovom zrakoplovu.

"Putnici sa sinoćnjeg leta preusmjereni su na druge letove Croatia Airlinesa te im je osiguran odlazak do krajnjih odredišta", priopćili su.

Avion Croatia Airlinesa Avion Croatia Airlinesa - 3 (Foto: Armin Durgut/Pixsell)

"Zbog prvotne sumnje da je oštećenje nastalo streljivom ispaljenim iz vatrenog oružja dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH je zatražio provođenje očevida, uz prisustvo dužnosnika Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH", naveli su u priopćenju iz Tužiteljstva BiH.

No, kako je neslužbeno doznao Dnevnik Nove TV i prije završetka očevida, prema prvim nalazima na oštećenju nije bilo tragova baruta.

Oružje: Ilustracija - 4 Iako dozvolu nije lako dobiti, u Hrvatskoj raste prodaja pištolja: "Vi možete podnijeti zahtjev, ali..."

Oglasili se iz Croatia Airlinesa

"Nakon slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400 koji je na redovnoj liniji Zagreb - Sarajevo jučer navečer poletio iz Zagreba te sletio u Sarajevo u 22:50, na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima.

Avion Croatia Airlinesa Avion Croatia Airlinesa - 1 (Foto: Armin Durgut/Pixsell)

Trenutačno je u tijeku policijski uviđaj koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane uz uzrok oštećenja, a o čemu ćemo, po njegovom završetku promptno obavijestiti javnost.

Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprijevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti", priopćili su iz Croatia Airlines.

Ističu da se oštećeni zrakoplov trenutačno nalazi u Zračnoj luci Sarajevo, a svi putnici sa sinoćnjeg leta bit će preusmjereni drugim avionom na sljedeći let na liniji Sarajevo - Zagreb.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju