Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po završeteku Drugog svjetskog rata, 1945. godine, iz tadašnje Jugoslavije pred odmazdama antifašista mnogi su bježali na Zapad preko Slovenije.


Još jedna masovna grobnica s tijelima ljudi koje su ubili antifašisti poslije Drugog svjetskog rata, otkrivena je u jednom rovu iz tog perioda na istoku Slovenije, priopćio je šef Komisija slovenske vlade za ekshumaciju masovnih grobnica Marko Štrovs.

Vezani članci Granični prijelaz Bregana - Obrežje Susjedi u pandemiji najlakše mogu doći do Hrvatske, vlasti upozorile na kazne za putovanja bez opravdanog razloga Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Otvara se put prema izlaznoj strategiji: Susjedi bilježe sve bolje brojke, nadaju se ukidanju policijskog sata

>> 'U Hudoj Jami možda i više od 5000 žrtava'

Vlasti su jučer počele istraživati rov dug 120 i širok 3,5 metara u selu Mostec i pronašle su posmrtne ostatke žrtava, a ispitivanja se nastavljaju kako bi se utvrdilo koliko je tijela tu pokopano, rekao je Štrovs u izjavi za agenciju AP.

Radio Slovenija izvijestio je da bi, prema svjedočenjima iz perioda poslije rata, ova grobnica mogla sadržavati tijela nekoliko tisuća vojnika i civila. Dosad je pronađeno više desetina masovnih grobnica u kojima su pokopane ove žrtve.