Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragovi Drugog svjetskog rata

Otkrivena jedna od najvećih masovnih grobnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Masovna grobnica smještena blizu sela Mostec kod Dobove, u općini Brežice, mogla bi po broju žrtava biti jedno od najvećih stratišta iz vremena poraća do sada otkrivenih u Sloveniji.

Ocijenio je to Marko Štrovs, koji godinama u ministarstvu rada i obitelji vodi službu za ispitivanje i obilježavanje grobišta iz vremena rata i poraća

Pročitajte i ovo Masovne grobnice kriminalnog miljea u Meksiku - 8 Uboljstva narkokartela Pas s ljudskom nogom u ustima doveo do stravičnog otkrića: "Stavljaju ih u plastične vreće i bacaju u plitke jame" Slika nije dostupna Strašan ratni zločin Obnova Hidrocentrale Višegrad otkrila 250 leševa

'Prema usmenim svjedočenjima, u nekadašnjem tenkovskom rovu između Mosteca i Dobove nalazi se oko 6.000 ubijenih', rekao je Štrovs za ljubljansko Delo, komentirajući završetak višetjednih sondiranja masovne grobnice kod Mosteca za koju se i prije znalo, ali čije je postojanje sada dokazano.

>> Pronađena nova masovna grobnica u Sloveniji

'Sigurno je da je u dužini 186 metara rova pokopano više tisuća žrtava poratnih egzekucija, ali bi za precizniju ocjenu bilo potrebno odobriti pokusnu ekshumaciju, s iskopavanjem svih kostiju na svakih deset ili dvadeset metara', rekao je Štrovs.

Peta najveća masovna grobnica

Dodao je da su radnici početnim ispitivanjima i sondiranjem grobnice otkrili više stotina kostura.

Masovna grobnica kod Mosteca za koju se po usmenoj predaji znalo i prije, ali je sada njeno postojanje službeno potvrđeno, po ocjeni Štrovsa peta je najveća po broju žrtava koje se u njoj nalaze.

Po Štrovsovim riječima, neke izjave svjedoka sugeriraju da su u masovnu grobnicu kod Mosteca bacane žrtve koje su tu dovođene mjesecima nakon svibnja 1945. vlakom i kamionima i strijeljane, a radilo se o stratištu za 'šire područje', ne samo za vojne osobe nego i za civile.

Točan broj žrtava u Mostecu bit će poznat samo ako državno odvjetništvo nakon višetjednog sondiranja i potvrde masovne grobnice odredi ekshumaciju, nakon čega bi se područje moglo proglasiti spomen-grobljem, izjavio je Štrovs za 'Delo', dodavši da će do tada mjesto masovne grobnice biti označeno nasipom i posuto zemljom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene