Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arheolozi oduševljeni

Pronađen potopljeni grad!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi u Ukrajini istražuju ostatke potopljenog antičkog grada Akre. Istraživanje bi, kažu, moglo potrajati i čitavo stoljeće.

Iako su prvi predmeti potopljenog antičkog grada Akre pronađeni još 80-ih, prošle godine je pokrenuta ekspedicija kako bi se saznalo više o potopljenom gradu. Kao rezultat sa dna su izvađeni brojni predmeti, kao i ostaci brodova. 'Nekoliko brodoloma dogodilo se ovdje u regiji tijekom antike i srednjeg vijeka. U više od 4 godine istraživanja pronašli smo 2 antička broda, koja su doduše gotovo potpuno uništeni', kazao je Viktor Vakhoneyev, arheolog.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi"

>> U Puli pronađena antička reljefna ploča

Lokalni znanstvenici smatraju da grad nije potopljen, već da se visoka obala srušila u more. 'Ljudi koji dolaze ovamo misle da je grad potonuo, ali u krivu su! Pogledajte našu obalu, jako je strma i voda bi se trebala dignuti 5 do 7 metara da poplavi grad, a unatrag 2 tisuće godina razina vode se podigla tek 2 metra!', rekao je Stanislav Ryzhov, arheolog.

Arheolozi kažu da će možda biti potrebno i stoljeće da se istraži potopljeni grad. 'Potapanje Akre dogodilo se poprilično brzo, no arhitektura je ostala poprilično očuvana', dodao je Vakhoneyev.

Dok u budućnosti Akru vide kao velik poticaj za razvoj podvodnog turizma u regiji, zasad se nose s nedostatkom novca, pa moraju raditi s arheolozima 'na crno', koji često i kradu iskopane vrijedne predmete.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene