Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedno otkriće

U Puli pronađena antička reljefna ploča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheološki muzej Istre izvijestio je danas o novim nalazima otkrivenim tijekom opsežnih građevinskih radova, među kojima se ističe vrijedna antička ploča.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, prilikom istraživanja temeljnog zida kod zgrade Hrvatske pošte u Flaciusovoj ulici pronađeno je više ugrađenih spolija - kamenih blokova iz starijih porušenih zdanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice

>> Pula: Tijekom radova pronađen antički pločnik

'Među više antičkih ulomaka, višestruko profiliranih vijenaca i dvoslivnog poklopca sarkofaga, posebno se ističe novi nalaz vrijedne antičke ploče, koja je krasila neko reprezentativno javno zdanje antičke Pule', kaže se u priopćenju Arheološkog muzeja Istre. Dodaje se kako je ulomak deblje ploče od vapnenca ukrašen reljefnim figuralnim prikazom, koji je zbog oštećenja nepotpun. S desne strane je prikazan Erot, razigrani debeljuškasti dječačić okrenut ulijevo, koji vrpcom pridržava feston - svečani vijenac prepun voćnih plodova.

Moguće je, kako navodi Arheološki muzej Istre, da ta antička ploča, zbog dimenzija i oblika te motiva i profilacije, pripada dekorativnoj ogradi prvoga kata portika - trijema glavnog trga Foruma.

Pronađena ploča, dodaju u muzeju, uklapa se u dobro znani komplet s monolitnim kamenim bazama koje su ukrašene naizmjeničnim reljefnim prikazom oveće glave božanstva Jupitera-Amona i mitološke Meduze. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene