Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među 12 terabita podataka i 11.5 milijuna službenih dokumenata koji se nazivaju 'Panama papers' otkriven je trag novca koji ide sve do 1983. godine i pljačku Brink's Mata.


Dokumenti koji su procuruli iz ureda jednog od najvećih svjetskih tajnih društava, pravne tvrtke Mossack Fonseca otkrili su na koje je sve načine tvrtka pomagala klijentima pri pranju novca izmičući sankcijama i izbjegavajući poreze.

Vezani članci Slika nije dostupna ODNIJELI 2 MILIJARDE KUNA Pljačku stoljeća izvela grupa penzionera! Slika nije dostupna Objavljene su fotografije jedne od najvećih pljački u povijesti

Među 12 terabita podataka i 11.5 milijuna službenih dokumenata koji se nazivaju 'Panama papers' otkriven je trag novca koji seže sve do 1983. godine kriminalističkog slučaja, popularno nazvanog, folklorni zapis, koji je sinonim za kultnu pljačku sefa Brink's Mata koja je prozvana najvećom pljačkom 20. stoljeća.

Najveća dotada poznata pljačka u britanskoj, ali i svjetskoj povijesti tijekom koje je nestalo 780 milijuna kuna vrijednih zlatnih poluga, dijamanata i novca iz Međunarodnog sefa na aerodromu Heathrow mogla bi konačno biti zaključena.

Pljačka Brink's Mata dogodila se 26. studenog 1983. godine kada su iz sefa otuđene zlatne poluge u vlasništvu bankarskog kolektiva Johnson Matthey Bankers Ltd, koji je godinu dana nakon pljačke propao zbog izdavanja velikog broja kredita tvrtkama i prevarantima bez pokrića. Banku je p'reuzela Britanska banka kao dio plitike spašavanja bankarskog sektora.

Tog je dana, prema službenom zapisniku, banda od šest osoba upala  u 'skladište' na međunarodnom aerodromu Heathrow, a prema njihovoj računici vjerovali su da će ukrasti oko 30 milijuna kuna, no kada su ušli u sef pronašli su zlate poluge i dijamante kojima nisu mogli odoljeti. Otuđili su 780 milijuna kuna.

Velik broj članova bande koja je sudjelovala u pljački je uhićen i osuđen, no zlato, novac i dijamanti nikada nisu pronađeni.

U slučaj je bilo uključeno nekoliko osuđenih ubojica, a povezuje ga se i s pljačkom Hatton Gardena koja je izvedena na Uskrs 2015. godine.