Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od procjena

Proizvodnja hrane izaziva trećinu stakleničkih plinova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvodnja hrane odgovorna je za gotovo trećinu emisije stakleničkih plinova u svijetu, što je dvostruko više od procjena UN-a o količini stakleničkih plinova koji se emitiraju u poljoprivredi, pokazalo je istraživanje.

Poljoprivredna istraživačka organizacija CGIAR nije proučavala samo učinak obrađivanja zemlje na emisiju stakleničkih plinova nego je uzela u obzir i druge elemente poput utjecaja krčenja šuma, proizvodnje gnojiva i prijevoza proizvedenih usjeva.

Njihova je procjena da je proizvodnja hrane odgovorna za 19 do 29 posto emisije stakleničkih plinova u svijetu što je puno više od 14 posto koliko UN smatra da poljoprivreda proizvodi.

CGIAR kaže da bi se moglo poduzeti niz mjera pa kao primjer navodi da bi Kina mogla smanjiti emisiju stakleničkih plinova učinkovitijom proizvodnjom gnojiva. Stručnjaci CGIAR-a smatraju da bi prelazak na vegetarijansku prehranu također pomogao jer uzgoj stočne hrane proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

>> Globalno zatopljenje ide prema 3,5 stupnja Celzija

CGIAR u zasebnom izviješću najavljuje i mijenjanje trendova u poljoprivredi zbog klimatskih promjena pa očekuje da bi poljoprivednici mogli smanjiti uzgoj kukuruza, pšenice i riže i okrenuti se drugim izdržljivijim kulturama poput leće, banana, slatkog krumpira, ječma, crnog graha, prosa, manioke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene