Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne igre u mornarici

Progutao broš od osam centimetara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ritual 'zbližavanja' kod britanskih kraljevskih marinaca zamalo je završio smrtnom posljedicom kada je jedan marinac, u blizini Glasgowa, s čašom punom ruma progutao osam centimetara velik broš.

Pročitajte i ovo Indijska ratna mornarica drama raste Prijeti eskalacija sukoba, velesila raspoređuje razarače na strateškoj lokaciji: "S obzirom na bujicu napada..." Ilustracija Lista za orke Pjesmama pokušali otjerati agresivne orke: Jednu vrstu glazbe posebno ne vole

U tradiciji među britanskom kraljevskim marincima, novaci moraju ispiti čašu ruma u kojoj se nalazi srebrni broš, koji trebaju uhvatiti zubima prilikom ispijanja pića, piše Daly Mail. Ali ritual ‘zbližavanja’ mogao bi biti zabranjen zbog zdravlja i sigurnosti, nakon što je jedan mladi mornar progutao osam centimetara velik broš i samo srećom, nije se njime udavio.

Preplašeni kolege i časnici u menzi u bazi Clyde Naval u Faslaneu u blizini Glasgowa, shvatili su da je mornar u nevolji. Odveli su ga u bolnicu u kojoj je rendgenska snimka pokazala gdje se točno u njegovom tijelu nalazi broš. Mornar je zadržan u bolnici nekoliko dana, ali mornarica nije željela otkriti je li za njegovo odstranjivanje bila potrebna operacija. Tek su priopćili da je istraga o mogućnosti zabrane ovog običaja u tijeku.

'Bio je u alkoholiziranom stanju prije nego je popio rum i činilo se da štuca, pa je tako progutao i broš. Bio je sretan što se nije ugušio', rekao je izvor. Ovaj je običaj star gotovo 40 godina, a mornarica je pokrenula istragu je li ga potrebno zabranjivati budući da se pokazalo kako može biti smrtonosan. 'Što se tiče odredbi o zdravlju i sigurnosti, moglo bi se zabraniti. Svi razgovaraju o tome. Koliko ja znam, nikada se ništa slično nije dogodilo prije, a tisuće je mornara sudjelovalo u toj tradiciji. Ali moglo je završiti i mnogo lošije. Vremena su se promijenila, a ministarstvo obrane moglo bi poduzeti neke pravne korake', rekao je drugi izbor.

Opasna igra s brošem počela je još 1972. godine. Mornari koji su prošli posljednji dio svoje obuke za rad u podmornici dobiju čašu ruma u kojoj se nalazi broš. 'To je bezazleno i to je tradicija koja pomaže pri zbližavanju. Postoji previše pravila, a nadam se da će razum prevladati', rekao je tajnik u Udruzi Kraljevske mornarice Jimmy Sleith.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene