Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan pogrešan unos koda bio je dovoljan da pružatelj usluge web hostinga izbriše sve podatke sa svojih servera, uključujući podatke svoje tvrtke, ali i podatke internetskih stranica na kojima se brinuo za svoje klijente.


Marco Marsala je nehotično pokrenuo pogrešan i vrlo destruktivan kod u računalo, čime je dao naredbu za brisanje svih podataka sa servera, prenosi Independent. Marsala je pomoć potražio na forumu 'Server Fault', no većina stručnjaka na tom forumu odgovorila mu je više manje istu stvar - da si je u potpunosti uništio tvrtku samo jednom pogrešnom linijom koda.

Vezani članci Slika nije dostupna Počelo je: Miči se s puta, čovječe, ja preuzimam! Slika nije dostupna Prodano 100 milijuna automobila s ključevima s greškom

Kriva komanda u kodu koju je unio bila je 'rm -rf', gdje 'rm' predstavlja naredbu 'ukloni' (remove), dok naredni 'r' briše sve iz zadanog direktorija, a 'f' to čini 'na silu', govoreći računalu da ignorira uobičajena upozorenja, koja bi se pojavila tijekom postupka brisanja datoteka i podataka.

Ukratko, ta linija koda pobrisala je sve sa servera, bez iznimke.

Riječ je o dijeliću koda koji je toliko ozloglašen po svojoj destruktivnosti, da je postao velika šala u nekim krugovima računalnih stručnjaka, prenosi Independent.

Stvarno 'Foobar'(ed)

'Vodim malu tvrtku koja pruža usluge web hostinga za više-manje 1.535 klijenata i koristim Ansible kako bi automatizirao operacije koje će se provoditi na svim serverima. Sinoć sam slučajno pokrenuo, na svim serverima, skriptu s rm-rf{foo}/{bar} nedefiniranim varijablama, zbog buga u kodu iznad te navedene linije', pojasnio je Marsala.

Ta naredba i destrukcija koju je prouzročila, toliko je bila temeljita, da su mu izbrisani i svi pričuvni podaci koje je pospremio za slučaj katastrofe. Naime, diskovi na kojima su se nalazili ti podaci, ista skripta je spojila na server, samo da bi odmah nakon toga 'povukla vodu' i na njima.

'Žao mi je što to moram reći, ali tvoja tvrtka je u osnovi mrtva. Možda imaš nevjerojatno malu šansu da povratiš podatke ako trenutno sve pogasiš i diskove predaš respektabilnoj kompaniji koja se profesionalno bavi povratom izgubljenih podataka s računala', napisao je u poruci Marsali jedan od korisnika navedenog foruma.

Isti korisnik dodatno je 'usrećio' nesretnog programera rekavši mu da bi taj proces bio iznimno skup, i dalje s ekstremno malim šansama da spasi njegovu tvrtku i podatke, te da bi trajao iznimno dugo.

Drugi su mu savjetovali da promijeni forum, je je upravo ostao bez tvrtke te su mu poručili da kontaktira svojeg odvjetnika.

Oni najmanje susretljivi su ga i izvrijeđali, više manje, nazvavši njegovu pogrešku 'potpunom nebrigom i lošim dizajnom, a ne nesretnim slučajem'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju