Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanska vlada dobila je u subotu povjerenje donjeg doma talijanskog parlamenta, u glasovanju koje je zatražio premijer Romano Prodi kako bi ubrzao prihvaćanje proračuna za sljedeću godinu, koji predviđa sporna povećanja poreza i smanjenje javne potrošnje.


Prodi je kazao da je zatražio glasovanje o povjerenju kako bi
onemogućio opstrukcije oporbe desnog centra, dok oporba tvrdi da Prodi glasovanjem želi pokrpati pukotine u svojoj deveteročlanoj vladajućoj koaliciji.

Vezani članci Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Analiza Mislava Bage: "Sumnjam da će Plenkoviću proći zabrana rada nedjeljom, a ako obeća i ovo onda znači da je gusto" Giuseppe Conte Giuseppe Conte preživio i drugo glasovanje, ali uz velike posljedice - Sada vodi manjinsku vladu

Da njegova vlada lijevog centra nije dobila povjerenje, Prodi bi
morao podnijeti ostavku, ali takav ishod nije bio vjerojatan budući da ima uvjerljivu većinu u donjem domu.

Stvari bi mogle biti kompliciranije u Senatu, gdje koalicija lijevog centra ima većinu od samo jednog zastupnika. Glasovanje o predloženom proračunu u Senatu predviđeno je sljedećeg tjedna.

Prodijeva vlada početkom tjedna je odlučila namjeravane mjere - kojima bi talijanski proračunski deficit pao ispod 3 posto po prvi puta od 2002. godine - iznijeti na glasovanje o povjerenju, nastojeći time nadvladati snažno protivljenje oporbe, zbog kojeg je usporen proces njihovog prihvaćanja u parlamentu.

Proračun, koji mora biti odobren do kraja godine, ne može se maknuti s mjesta zbog stotina i stotina predloženih amandmana i oporbe koja već dva mjeseca na svaki način ometa njegovo usvajanje.