Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Prodi traži povjerenje, Berlusconi izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Romano Prodi zatražio je povjerenje parlamenta, nakon što je jučer navečer bivši ministar pravosuđa Clemente Mastella najavio kako njegova stranka, demokršćanska unija UDEUR, izlazi iz vladine većine obrazlažući taj potez izostankom potpore nakon što je protiv njega i njegove supruge pokrenuta istraga zbog kaznenog djela ucjene.

O povjerenju Prodijevoj vladi lijevog centra Zastupnički dom će glasovati sutra poslijepodne, a nakon toga će glasovanje o povjerenju biti zatraženo u Senatu.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Glasački listići Mala škola izbora (Ne)važeći glasački listići: Što sve nije dopušteno napraviti tijekom glasanja?

Prodi je kazao kako je uvjeren da će i ovoga puta dobiti povjerenje, dok oporbeni desni centar s čelnikom Silvijem Berlusconijem traži sazivanje prijevremenih izbora već u proljeće. Prodijeva vlada ima većinu u Zastupničkom domu i bez 14 zastupnika Mastellina UDEUR-a, ali u Senatu, izlaskom trojice senatora te stranke centra iz većine, vladina koalicija više nema većinu. Bez obzira na to Prodi je uvjeren kako će i u Senatu dobiti prolaz.

Prodi je, prije zahtjeva za glasovanjem o povjerenju, govorio u
utorak u Zastupničkom domu oko 30 minuta i kazao kako Mastella nije ostao bez potpore stranaka većine. U posljednjih 15 godina bilo je kriza između politike i sudstva, rekao je Prodi, te naglasio kako "autonomija i neovisnost sudske vlasti pretpostavlja profesionalnost, neovisnost i štovanje zakona".

Protiv bivšeg ministra pravosuđa i njegove supruge, predsjednice regionalnog vijeća Campanije, pokrenuta je istraga tužiteljstva u Caserti zbog sumnje da su ucjenjivali viđenije ljude u lokalnoj sredini postavljanjem na ključna mjesta u zdravstvu i drugdje, tražeći njihov ulazak u Mastellinu stranku.

Prodi je govorio o uspjesima njegove vlade i provedenim reformama zatraživši povjerenje kako bi nastavio provoditi vladin program.

Silvio Berlusconi rekao je da drži kako je Prodijev zahtjev za
glasovanjem o povjerenju nepotreban potez te da bi "bilo bolje da je odmah podnio ostavku". Berlusconi predviđa da će doći do izbora za novi parlament već u proljeće te je najavio kako će se na izborima predstaviti s novom strankom, Strankom naroda sloboda, koja prema ispitivanju javnog mišljenja provedenog prije Božića ima 40 posto potpore. Uz ostale stranke desnog centra Berlusconi smatra da bi mogao lako pobijediti na izborima.

U javnosti se postavlja pitanje kako će, ne dobije li Prodi
povjerenje parlamenta, djelovati predsjednik republike Giorgio Napolitano, koji drži kako bi prije novih izbora trebalo izmijeniti izborni zakon. Nagađa se da bi mogao imenovati nestranačku vladu koja bi trebala voditi zemlju do usvajanja novog izbornog sustava i zatim raspisati prijevremene izbore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene