Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prodi traži podršku, Berlusconi ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer koalicije lijevog centra Romano Prodi, čija bi vlada danas trebala dobiti povjerenje u Zastupničkom domu parlamenta, smatra kako će njegova vlada, unatoč izraženim sumnjama i spekulacijama, sutra dobiti povjerenje Senata, no prema rasporedu snaga, sve će biti do kraja neizvjesno.

Bivši predsjednik republike, senator Francesco Cossiga izjavio je, dolazeći na svečanu sjednicu Parlamenta u povodu 60. obljetnice Ustava, kako bi neki senatori iz oporbenog desnog centra mogli naglo oboljeti i na taj način omogućiti izglasavanje povjerenja vladi. Cossiga je kazao kako je uvjeren u Prodijev prolaz u Senatu dodajući da će neki senatori oporbenog desnog centra možda glasovati zajedno sa strankama lijevog centra.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Papa prihvatio Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece Slika nije dostupna Prodi više nije talijanski premijer

Doživotni senator Giulio Andreotti najavio je kako će glasovati za povjerenje Prodiju, dok je bivši premijer Lamberto Dini, koji s još dva senatora svojih Demokratskih liberala podupire vladu lijevog centra, izjavio kako još ne zna hoće li glasovati za povjerenje no da je "preporučio Prodiju da odmah podnese ostavku".

Čelnik oporbenog desnog centra Silvio Berlusconi izjavio je kako će pozvati na manifestacije protiv Prodija, ako premijer ne podnese ostavku.

Prodi je zatražio glasovanje parlamenta o povjerenju vladi nakon što je iz vladajuće koalicije izašao bivši ministar pravosuđa Clemente Mastella sa svojom strankom i svojih 14 zastupnika i tri senatora. Smatra se da izostanak njihove potpore u Zastupničkom domu neće omesti Prodija da dobije dovoljan broj glasova, no da bi zbog tri glasa manje u Senatu ishod glasovanja mogao biti neizvjestan.

Mastella je prošli tjedan podnio ostavku nakon što je obaviješten kako je zajedno sa suprugom Sandrom, predsjednicom regionalnog vijeća Campanije, pod istragom tužiteljstva u Caserti zbog navodnog ucjenjivanja dužnosnika u državnim ustanovama, posebno zdravstvenim, i traženja njihova prelaska u njegovu stranku, demokršćansku uniju UDEUR. Držeći kako nije dobio političku potporu stranaka lijevog centra u tom sudskom slučaju, Mastella je odlučio izići iz vladine koalicije.

Od 630 zastupnika donjeg doma sedam stranaka vladina lijevog centra, ne računajući 14 zastupnika Mastellina UDEUR-a, imaju 322 zastupnika, pet stranaka Berlusconijeva oporbenog desnog centra ima 267 zastupnika, a još 27 zastupnika pripada mješovitoj skupini. Dakle, Prodi u Zastupničkom domu ima većinu.

U Senatu ima 315 izabranih senatora i sedam doživotnih senatora, među kojima su tri bivša predsjednika republike i četiri zaslužna imena, poput nobelovke Rita Levi Montalcini. Sudbina Prodijeve stranke, kao i do sada, umnogome će ovisiti upravo o glasovima doživotnih senatora. Prodi može sigurno računati na glasove pet stranaka koje imaju ukupno 139 senatora. 

Neizvjesni su glasovi 13 senatora, među kojima su tri Dinijeva, tri iz stranke Italija vrijednosti, ministra transporta i bivšeg suca iz afere čiste ruke, Antonija Di Pietra, no, pretpostavlja se kako bi oni mogli dati potporu Prodiju. Ostaje u pitanju glasovanje još 31 senatora, među kojima su tri Mastellina, te sedam doživotnih senatora. Među doživotnim senatorima, osim Andreottija, već se zna da će za vladu glasovati Rita Levi Montalcini, bivši predsjednici Carlo Azeglio Ciampi i Oscar Luigi Scalfaro te Emilio Colombo. Cossiga se još nije izjasnio, a Sergio Pininfarina će, pretpostavlja se, biti odsutan.

Na koncu će, kako se pretpostavlja, vjerojatno odlučivati jedan ili dva glasa. Desni centar može računati na gotovo sigurnih 156 glasova senatora, ali ako se ostvare prognoze Francesca Cossige neke od senatora bi mogla zahvatiti "epidemija".

Sudbina Prodijeve vlade, koja je izdržala 614 dana, znat će se sutra poslije 20 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene