Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prodi pred ostavkom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Romano Prodi mogao bi podnijeti ostavku svoje vlade lijevog centra predsjedniku republike Giorgiju Napolitanu iako je vlada dobila povjerenje Zastupničkog doma sa 326 glasova 'za' i 275 'protiv' od 601 glasača. No za sutra navečer zakazano je glasovanje o povjerenju u Senatu.

Glasovanju u Zastupničkom nije pristupilo 14 zastupnika stranke demokršćanske unije UDEUR bivšeg ministra pravosuđa Clementea Mastelle, koja je donijela odluku o izlasku iz koalicije vladinog lijevog centra i zbog čega je Prodi zatražio povjerenje Parlamenta.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Slika nije dostupna Prodi dobio podršku koalicije lijevog centra za novi mandat

I s izlaskom UDEUR-a iz vladine koalicije, Prodi je u Zastupničkom domu imao većinu, ali u Senatu će teško dobiti prolaz. No, što je najvažnije, a na to je Prodija upozorio šef države Napolitano, koalicija koja je u travnju 2006. pobjedila na izborima više nema većinu izlaskom Mastelline stranke.

Politička koalicija lijevog centra koja je vladala do sada više nema većinu i Napolitano je, navodno, savjetovao Prodiju podnošenje ostavke prije traženja povjerenja u Senatu.

Poslije 614 dana vladanja Prodi bi dakle mogao podnijeti ostavku zbog velikih nesuglasja među strankama većine, a Mastellin odlazak je bila samo kap koja je prelila čašu.

Prodijeva vlada je traženjem glasovanja o povjerenju donosila u Parlamentu najvažnije zakone, jer je uvijek jedna od sedam stranaka u koaliciji bila nezadovoljna nekim mjerama i njezini zastupnici su mogli glasovati protiv.

Napolitano će vjerojatno pokrenuti konzultacije kako bi vidio postoji li mogućnost ponovnog sastavljanja iste koalicije, ali bez Prodija kao premijera, koja je pobjedila na prošlim izborima.

No, pošto ne samo stranke oporbe, već i neke stranke lijevog centra drže kako poslije Prodijeve vlade treba raspisati izbore, Napolitano bi mogao raspustiti parlament i sazvati prijevremene izbore.

Moguće je uspostavljanje prijelazne vlade, koja bi vodila zemlju do izmjena izbornog zakona, nakon čega bi se išlo na prijevremene izbore.

Opće je uvjerenje kako bi sadašnji izborni zakon ponovno doveo do situacije u kojoj bi se moglo teško vladati, jer pobjednik bi imao većinu od samo nekoliko glasova, kao što je do sada imao Prodi. 

Dosadašnja Prodijeva je bila 61. vlada Talijanske Republike. Sigurno je da Prodi u Senatu nema većinu i mediji nagađaju kako je jedino pitanje hoće li prije ili poslije glasovanja senatora podnijeti ostavku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene