Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO BI TREBALI PISATI

Procurile bizarne upute Kremlja za izvještavanje o ratu: Spominje se i Hrvatska

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP
Ruske vlasti i režimski mediji dobili su od Kremlja upute kako da izvještavaju o 2022. godini i invaziji na Ukrajinu.

Upute koje je napisala administracija predsjednika Vladimira Putina podijeljene su u četiri segmenta - glavne teme, osnaživanje Rusije, "specijalnu vojnu operaciju" (SVO) u Ukrajini i novi svjetski poredak.

U uputama, koje je na uvid dobila redakcija Meduze, savjetuje se medijima da kažu da je ruski predsjednik Vladimir Putin "spriječio napad na Rusiju u režiji Sjevernoatlantskog saveza", da "denacifikacija Ukrajine" koja je tobože krenula 24. veljače ide "dobro" te da ruska ekonomija cvijeta.

Ističe se i kako se Rusija bori protiv NATO-a, kojeg nazivaju najvećom ratnom mašinerijom, a ne Ukrajine.

Autori uputa tvrde i kako Zapad šalje sve manje oružja u Ukrajinu, a Meduza ističe kako je ta tvrdnja u suprotnosti sa svime ostalim što piše u priručniku.

Ruski režim od medija, vlasti i dužnosnika želi da pišu samo pozitivno o Putinovim potezima te da se pri svakom spominjanju "specijalne vojne operacije", kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu od početka, naglasi da je Rusija zahvaljujući intervenciji u susjednoj joj zemlji ponovno došla u posjed svog teritorija koji joj je tobože otet te da je povećala nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija DAN RANIJE ISPALILA TRI Sjeverna Koreja ispalila projektil i na Novu godinu

U uputama stoji i da Zapad Rusiju planira napasti od 2014. godine te da je planira razjediniti i pokoriti.

"Rusija sada ima 89 oblasti, a teritorij joj je narastao za 80.000 kvadratnih kilometara. Radi se o teritoriju koji je tri puta veći od Krima, a dva puta veći od Slovačke, Hrvatske, Danske ili Švicarske. Zahvaljujući ponovnom ujedinjenju Zaporiške i Hersonske oblasti, Krim više nije 'otok' koji je odsječen od ruskog kopna", stoji u uputama.

Međutim, u dokumentu koji je izašao iz Kremlja ne piše da Rusija ne kontrolira ukrajinske oblasti koje je protuzakonito anektirala. Pored toga, ukrajinske su snage ruske trupe prije nekoliko mjeseci otjerale iz Hersona, jedinog regionalnog centra koji su u od kraja veljače uspjele zauzeti.

Što se tiče poglavlja o "osnaživanju Rusije", Kremlj želi da se stalno govori o ujedinjenoj Rusiji i popularnosti predsjednika Vladimira Putina. Anketa koju je proveo državni agencija za istraživanje javnog mnijenja kaže da ga podupire 78,5 posto građana. Ta brojka treba svima poslužiti kao dokaz da Rusi podupiru rat u Ukrajini. Međutim, Meduza piše da su ruske vlasti pomoću tajnih anketa doznale da je Rusima dosta rata u Ukrajini te da žele da se on okonča.

Pročitajte i ovo Ilustracija RAT U EUROPI Ukrajinski gradovi bombardirani, Zelenski poručio Rusima da surađuju s vragom

Upute poručuji i da ruska ekonomija stoji jako dobro te da će se njezina pozicija u budućnosti poboljšati.

U posljednjem segmentu, onom o "novom svjetskom poretku", Kremlj kaže da Rusija predvodi grupu zemalja koje ne pristaju na "zapadnjačku izvrsnost" te koje Zapad ne priznaju kao "vođu pravednog, demokratskog i višepolarnog svijeta". U priručniku još piše da Putin Europi pruža priliku da se sabere te povrati subjektivnost i budućnost. Kremlj kaže da su europske zemlje tek "vazali" SAD-a te da mogu uspjeti samo ako budu blisko surađivale s Rusijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene