Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Iz Bijele kuće je procurilo pismo koje je američki predsjednik Donald Trump poslao turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu. Trump je svojem kolegi napisao da ne želi biti odgovoran za uništenje turske ekonomije te ga u upozorava da ne bude "budala".


Bijela kuća potvrdila je autentičnost pisma do kojeg je došla američka televizijska voditeljica Trish Regan.

Vezani članci Mike Pompeo i Andrej Plenković Okončan sastanak Pompea i Plenkovića: "Nadam se da će državno tajništvo vidjeti da smo ispunili sve preduvjete za ukidanje viza za posjet SAD-u" Slika nije dostupna Erdogan: Turska je pod ekonomskom opsadom

"Dragi gospodine predsjedniče,

Idemo doći do dobrog dogovora! Ne želite biti odgovorni za klanje tisuća ljudi, i ja ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije – i biti ću. Već sam Vam dao mali uzorak na primjeru pastora Brunsona.

Naporno sam radio da bih riješio neke od naših problema. Nemojte iznevjeriti svijet. Možete sklopiti odličan dogovor. General Mazloum je voljan pregovarati s Vama, i voljan je napraviti ustupke koje u prošlosti nikada ne bi napravio. U povjerenju sam Vam priložio kopiju njegova pisma meni, koje sam upravo primio.

Povijest će na Vas gledati pogodno ako ovo učinite na human način. Zauvijek će na Vas gledati kao na vraga ako se dobre stvari ne dogode. Ne budite tvrdi. Ne budite budala!

Nazvat ću Vas kasnije."

Kurdinstanska radnička stranka "možda" veća prijetnja od Islamske države

Pismo američkog predsjednik procurilo je nedugo nakon što je Trump ocijenio je u srijedu da je Kurdistanska radnička stranka (PKK), koja desetljećima gerilski ratuje protiv Turske, "možda" i veća "teroristička prijetnja" od džihadističke skupine Islamske države (IS).

"PKK, koji pripada Kurdima, kao što znate, možda je i gora u smislu terorizma i u mnogo aspekata i veća teroristička prijetnja nego IS", izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Turska je prošli tjedan počela ofenzivu na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije koju smatra sirijskim ogrankom PKK-a pošto su se iz te zone povukle američke snage.

Braneći snažno svoju odluku o povlačenju sa sjevera Sirije, Trump je kazao da ni u kojem slučaju nije svome turskome kolegi dao zeleno svjetlo za vojnu ofenzivu, a što mu pripisuju brojni kritičari.

"Nisam mu dao zeleno svjetlo. Kada to kažete, u krivu ste", rekao je. "Naprotiv, bilo je potpuno suprotno od zelenog svjetla. Ponajprije, gotovo da ondje i nismo imali vojnika. Većinom su otišli".

"Neću se upletati u rati između Turske i Sirije", rekao je nekoliko sati prije odlaska svog potpredsjednika Mikea Pencea i državnog tajnika Mikea Pompea u Ankaru, gdje će razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Situacija je takva da Turska zauzima dijelove Sirije. Sirija nije zadovoljna. Neka oni pronađu rješenje", rekao je i objasnio da je to njihovo pitanje koje nema veze sa Sjedinjenim Državama.

Umanjio je važnost sirijske krize kazavši da je riječ o sukobu između Turske i Sirije te da je "u redu" da Rusija pomaže Damasku.

"Naši vojnici nisu u opasnosti, kao što ne bi ni trebali biti, dok se dvije zemlje sukobljavaju oko teritorija koji nema nikakve veze s nama. A Kurdi su sada puno sigurniji", kazao je Trump, misleći na dolazak ruskih i sirijskih vojnika na taj teritorij.

Predsjednik je također rekao da Kurdi "nisu anđeli".

Republikanci traže izvješće o Erdoganovoj imovini

U međuvremenu su zastupnici Trumpove Republikanske stranke predstavili prijedlog zakona o sankcijama Turskoj kojima bi bili pogođeni najviši dužnosnici turske vlade i vojske.

Prijedlog zakona također poziva na nametanje dodatnih sankcija Turskoj zbog kupnje ruskih sustava zračne obrane S-400, a predviđa i neizdavanje viza pojedinim dužnosnicima turske vlade. Osim toga, traži se izvješće o imovini turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Trump je također kazao da je Turska članica NATO-a i da se partneri u savezu trebaju slagati. Ustvrdio je da je američko strateško oružje u Turskoj sigurno i dodao je da je američka zračna baza ondje "velika, moćna zračna baza". 

Pence je početkom tjedna rekao da putuje u Ankaru kako bi je zatražio "da prekine invaziju" na Siriju i da "odmah proglasi prekid vatre". (Hina/B.F.M.)