Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MIGRANTI I DALJE PRISTIŽU

Epidemija ih nije zaustavila: U prvih sedam mjeseci ove godine spriječeno 12 tisuća ilegalnih ulazaka u Hrvatsku

Problemi s migrantima
Problemi s migrantima DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Problemi s migrantima Problemi s migrantima Foto: DNEVNIK.hr Problemi s migrantima Problemi s migrantima Foto: DNEVNIK.hr Problemi s migrantima Problemi s migrantima Foto: DNEVNIK.hr +0 Kamp za migrante između Bihaća i Bosanskog Petrovca - 1 Galerija 1/4 >>
U našem susjedstvu uz koronu dodatni problem stvaraju i migranti kojima se loptaju vlasti Republike Srpske i Unsko-sanskog kantona.

Vlasti Republike Srpske organizirano autobusima migrante dovoze do granice s Unsko-sanskim kantonom. Migranti od tamo pješice kreću prema hrvatskoj granici i pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku te nastaviti put dalje prema zapadu Europe. Takvim potezom vlasti ogorčeni su mještani Bihaća i Velike Kladuše.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Uzimao po 200 € Uhićen granični policajac: Pomagao pri ulasku u šengenski prostor, dosjetio se nove metode Granični prijelaz Eagle Pass - 2 kriza u Americi Slijedi li kaos na granici? Konvoj kamiona sve bliže, organizatori najavljuju dolazak tisuće vozila

Iako se čini da su migracije splasnule zbog epidemije koronavirusa, policijske statistike kažu kako je u prvih sedam mjeseci ove godine spriječeno 12 tisuća pokušaja ilegalnih ulazaka u Hrvatsku, što je 20 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Jedno je od ključnih mjesta na kojima patroliraju granični policajci i Plješevica, na gotovo 1200 metara nadmorske visine. Upravo to područje, često maglovito i oblačno, migranti koriste za ilegalni ulazak u Republiku Hrvatsku. Samo 500 metara niže nalazi se čuveni kamp Vučjak, a grad Bihać udaljen je svega dva kilometra zračne udaljenosti.

''Za migrante je ovo najpovoljnije vrijeme za ilegalni prelazak granice. U posljednja 24 sata veće su skupine pokušale prijeći, možemo reći više stotina ljudi'', kaže Mladen Matovinović, voditelj Službe za granicu PU ličko-senjske..

Granična policija očistila je dio šume u dužini deset kilometara i širini 100 metara zbog što bolje prohodnosti, odnosno vidljivosti državne granice. ''To smo napravili kako bi naši uređaji koje imamo na terenu što bolje i jednostavnije uočili te ilegalne prelaske'', kaže Matovinović. Riječ je o termalnim kamerama uz čiju pomoć mogu uočiti ilegalne migrante.

Velik su problem i krijumčari ljudima. Prije nekoliko dana zaustavljen je autobus u kojem je bilo 88 migranata, a načelnik poručuje da krijumčara nažalost uvijek ima i bit će ih.

Koronavirus je promijenio i način postupanja s migrantima. ''Policijski službenici prilikom postupanja prema migrantima koriste svu zaštitnu opremu i poštuju sve odredbe Stožera civilne zaštite RH", kaže Goran Matijević, načelnik PGP-a Korenice.

Potvrđeno je kako je nekoliko migranata zaraženo koronavirusom, no kod policijskih službenika nema straha. ''Koristimo suvremenu opremu i svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima idu u samoizolaciju'', pojašnjava Matijević. Zaraženih policijskih službenika nema, no neki su morali u samoizolaciju.

Kao najveći problem navode velik broj migranata koji nesmetano ulaze u istočni dio Bosne i Hercegovine te preko njega dolaze do Unsko-sanskog kantona i same granice s Hrvatskom, a kao rješenje vide pojačane kontrole u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene