Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da odluka slovenskog ustavnog suda o deblokadi procesa što su ih hrvatski štediše pokrenuli protiv Ljubljanske banke pred lokalnim sudovima u Sloveniji ništa ne mijenja u stajalištu Ljubljane prema problematici starih deviznih depozita.


‘Ta pitanja treba rješavati pred Bankom za međunarodna poravnanja u Baselu i presuda ustavnog suda o kojoj sam obaviješten samo preko medija ne mijenja tu činjenicu’, rekao je Žbogar. Slovenska strana povodom odluke ustavnog suda da ukine dio zakona o sukcesiji po kojem se procesi štediša protiv Ljubljanske banke nisu mogli nastaviti jer bi njihov ishod navodno mogao ‘prejudicirati’ multilateralno rješenje, koje trebaju postići nasljednice bivše Jugoslavije, ističe kako je njen stav i nadalje da se radi o sukcesijskom pitanju i da je to određeno prilogom C Sporazuma o sukcesiji koji su u Beču 2001. godine potpisale države nasljednice, a ne o privatno-pravnom sporu banke i štediša.

>> Pahor prvi put čuje o odluci Ustavnog suda o Ljubljanskoj banci

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji Naši susjedi prvi put nakon sedam mjeseci nemaju preminulih i više nisu u crvenoj zoni Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj"

‘O rješenju tog pitanja u Baselu su tekli pregovori 2001. i 2002. godine, ali su pregovori propali i zamrli zbog inzistiranja Hrvatske da je to imnovinsko-pravno pitanje štediša i banke, a ne sukcesijski problem’, rekao je Žbogar, dodajući da je Ljubljana te pregovore spremna nastaviti u okviru multilateralnih pregovora država sljednica. Žbogar je u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju komentirao i izjavu premijerke Jadranke Kosor kako se nada da će se uskoro sastati sa slovenskim kolegom Pahorom i razgovarati s njime o svim otvorenim pitanjima, pa i o pitanju štediša Ljubljanske banke. ‘Nije mi poznato da bi takav sastanak premijera bio dogovoren’, rekao je Žbogar. (Hina)