Trenutak kada je novinar upao na sastanak ministara obrane EU
Trenutak kada je novinar upao na sastanak ministara obrane EU Foto: Twitter/@mvanhulten

Nizozemski novinar Daniel Verlaan uspio je u petak 'upasti' na povjerljivu video konferenciju ministara obrane EU-a.


Zaposlenik televizije RTL sastanku se priključio nakon što je nizozemska ministrica obrane slučajno na svojemu Twitteru objavila podatke o prijavi na video konferenciju. Vidno iznenađeni novinar koji prati područje tehnologije počeo je mahati čim je shvatio da je 'u nebranu grožđu', piše BBC.

Vezani članci Migranti, ilustracija Migranti štrajkaju glađu u BiH, vlasti su bez rješenja ''To je u budućnosti neodrživo'' Cjepivo COVID-19, ilustracija Europska država uvodi registar necijepljenih osoba: ''To neće biti javno dostupan dokument i poštovat ćemo zaštitu podataka''

"Dobro, znate li vi da ste upali na povjerljivu konferenciju?", upitao ga je Josep Borrell, šef vanjske politike EU-a.

"Da, da, ispričavam se, ja sam nizozemski novinar. Žao mi je što sam vam prekinuo konferenciju", rekao je Verlaan, dok su se prisutni ministri smijali. "Evo, odmah odlazim", kazao je brzo.

"Znate li da je ovo što činite kazneno djelo, ha?", upitao ga je Borrell, savjetujući mu da se "izlogira prije nego što mu na vrata pokuca policija".

Verlaan je sastanku pristupio pošto je nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld na Twitteru objavila fotografiju s adresom za prijavu i dio PIN koda.

Naime, nakon nekoliko pokušaja novinar RTL-a je uspio pogoditi PIN, s obzirom na to da je od pet brojeva u tvitu bilo napisano njih pet, objavile su novinske agencije.

Direktor Transparency Internationala EU-a Michiel van Hulten na Twitteru je objavio snimku incidenta uz komentar: "Verlaanovo hakiranje sastanka ministara obrane EU-a? Evo kako je izgledalo. Vrhunska komedija."

 

I dok se mnogi smiju ovome događaju, ima i onih koji se pitaju u kolikoj su mjeri sigurni povjerljivi sastanci dužnosnika EU-a. Sastanak je prekinut zbog upada novinara, a glasnogovornik Vijeća za vanjske poslove za RTL je rekao da je "takvo kršenje nezakonito i da će biti prijavljeno vlastima".

Glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane je pojasnio da je objava podataka o prijavi za sastanak bila "glupa pogreška". "Ovo ukazuje na to u kojoj mjeri morate biti oprezni kada šaljete fotografiju sastanka", stoji u njegovoj izjavi.