Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kurdski borci su u grobnici na sjeverozapadu Iraka pronašli ostatke trupala 25 Jazida koje su ubili džihadisti skupine Islamske države (IS), rekli su u ponedjeljak čelnici.


"Snage pešmerga pronašle su grobnicu s ostatcima oko 25 ljudi - muškaraca, žena i djece - jazidske manjine koje je ubio" IS, rekao je za AFP Miaser Hadži Saleh, mjesni čelnik u Sindžaru.

Vezani članci Slika nije dostupna STRAVIČAN POKOLJ 'Gonit ćemo ih sve do zadnjeg!' Slika nije dostupna ŽESTOKE BORBE Pokušavaju grad preoteti od IS-a

Jazidska manjina koju IS smatra hereticima, posebno je na meti te ekstremističke skupine koja je lani osvojila goleme dijelove iračkog teritorija.

Ispovijest otete Jazidkinje (15): Nisam htjela poći s džihadistom, a on je prislonio nož na grkljan moje sestre

Skupina je jedno vrijeme imala nadzor nad okolicom gore Sindžara (na sjeveru), uporišta Jazida, gdje su borci pogubili muškarce i oteli stotine, pa i tisuće, žena koje su prodavali džihadistima za žene i seksualne robinje, objavio je Amnesty International.

IS niže zločine na područjima pod svojom kontrolom u Iraku i u susjednoj Siriji, gdje ta džihadistička skupina sudjeluje u ratu od 2013.

Aktivisti za ljudska prava i UN optužili su tu ultraradikalnu organizaciju za etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook