Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Vlastimir Golijanin pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnio se krivim za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.


Još trojica pripadnika iste postrojbe izjasnila su se kako nisu krivi po optužnici koja ih tereti za isto kazneno djelo. Kako je priopćeno iz Suda BiH, na ročištu za izjašnjenje o krivnji nevinima su se izjasnili Franc Kos, koji je tijekom rata bio zapovjednikom voda u 10. diverzantskom odredu VRS, te njegovi pripadnici Stanko Kojić i Zoran Goronja.

Vezani članci Zoran Milanović, Šefik Džaferović Predsjednik RH ga nazvao ''udbašem iz Zenice''. Džaferović uzvratio: ''Milanović sve više i više postaje beznadežni slučaj'' Obitelji ubijenih u Srebrenici prisjećaju se svojih najmilijih Hodžić o Milanoviću nakon izjava o genocidu u Srebrenici: "Mislim da bi mi se prije ruka osušila nego da zaokružim njegovo ime"

Franca Kosa, koji je državljanin Slovenije a nastanjen je u Bijeljini u BiH, ranije ove godine je po međunarodnoj tjeralici uhitila hrvatska policija, a u lipnju je izručen vlastima BiH. Odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH svu četvoricu je optužio da su sudjelovali u strijeljanju najmanje 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka zarobljenih nakon pada srebreničke enklave u ruke bosanskih Srba u srpnju 1995. godine.

>> 'Francuski general u Srebrenici nije poželjan'

Ti su zarobljenici dovedeni na nekadašnju farmu u selu Branjevo gdje su pogubljeni. U optužnici se navodi kako su Kos te Golijanin, Kojić i Goronja ubijali zarobljenike ili su im nanosili teške ozljede s ciljem potpunog ili djelomičnog istrjebljenja Bošnjaka kao nacionalne, etničke i vjerske skupine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju