Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razočaran napustio Potočare

'Francuski general u Srebrenici nije poželjan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni francuski general Phillipe Morillon, negdašnji zapovjednik mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Bi, nije uspio u namjeri da posjeti Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice, gdje su pokopane žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima u srpnju 1995. godine, jer su ga u tome spriječile žene Srebrenice.

Morillona, koji je doputovao u privatni posjet BiH kako bi odao počast žrtvama genocida i izrazio sućut članovima njihovih obitelji, pri pokušaju ulaska u krug memorijalnog centra u Potočarima zaustavile su žene okupljene u različite udruge članova obitelji ubijenih i nestalih Srebreničana.

Vičući na Morillona i optužujući ga da je i on odgovoran za počinjeni genocid, žene su zagradile ulaz u kompleks u kojemu su pokopani posmrtni ostaci tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka što su ih ubile srpske snage pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

>> Uhićen bosanski Srbin osumnjičen za genocid u Srebrenici

Morillon, koji je 1993. godine došao u Srebrenicu i proglasio taj grad zonom pod zaštitom Ujedinjenih naroda, bezuspješno se u petak pokušavao opravdati i nadvikujući se, odgovarao kako su i njegove moći bile krajnje ograničene te da je radio najbolje što je mogao.

Potom je, vidno razočaran, napustio Potočare. Hatidža Mehmedović iz udruge ‘Majke Srebrenice’ potvrdila je kako je Morillonov posjet bio najavljen no istaknula je kako mu je već ranije poručeno da je ondje nepoželjan.

‘Ovo je mjesto našeg hodočašća, a nije mjesto gdje trebaju dolaziti oni koji su odgovorni za genocid. Morillon je jedan od onih koji je mogao spriječiti genocid, a nije to učinio. Smatramo ga odgovornim i zbog toga smo postupile tako prema njemu’, kazala je Mehmedović novinarima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene