Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WikiLeaks

Prizivni sud u Švedskoj potvrdio uhidbeni nalog za Assangea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski sud je u srijedu odbio priziv suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na uhidbeni nalog koji je izdan za njim u okviru istrage za silovanje, priopćio je sud.

'Prizivni sud ima o nekim točkama drukčije mišljenje od prvostupanjskoga suda, ali smatra da i dalje ima razloga za njegovo uhićenje', ističe u priopćenju prizivni sud u Svei. Assangeov švedski odvjetnik Bjoern Hurtig najavio je žalbu švedskom vrhovnom sudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijedlog ministra vanjskih poslova Assange do Švedske pod ekvadorskom zaštitom? Slika nije dostupna Može se braniti sa slobode Assange na slobodi: Nastavljam sa svojim poslom

Assange mi je dao naputak da iskoristim sve pravne mogućnosti u Švedskoj', rekao je odvjetnik, a prenijela je agencija TT. Za Julianom Assangeom, tridesetdevetogodišnjim Australcem, prošli je tjedan izdan međunarodni uhidbeni nalog zbog silovanja i spolnog zlostavljanja dviju mladih žena u Švedskoj u kolovozu 2010.

>> Švedska: Ponovno zatražen uhidbeni nalog za osnivača WikiLeaksa

Čelnik WikiLeaksa bio je u Londonu kad je Švedska objavila da ga kani uhititi, ali se ne zna gdje je trenutačno. Prizivni sud u Svei prihvatio je točke optužbe prvostupanjskog suda za dva slučaja spolnog zlostavljanja i jedan slučaj silovanja, ali je odbio drugi slučaj spolnog zlostavljanja. Sud usto ističe da je to navodno silovanje, po njegovu mišljenju, 'srednje težak zločin', ne navodeći razloge takve ocjene. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene