Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedski sud je u srijedu odbio priziv suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na uhidbeni nalog koji je izdan za njim u okviru istrage za silovanje, priopćio je sud.


'Prizivni sud ima o nekim točkama drukčije mišljenje od prvostupanjskoga suda, ali smatra da i dalje ima razloga za njegovo uhićenje', ističe u priopćenju prizivni sud u Svei. Assangeov švedski odvjetnik Bjoern Hurtig najavio je žalbu švedskom vrhovnom sudu.

Assange mi je dao naputak da iskoristim sve pravne mogućnosti u Švedskoj', rekao je odvjetnik, a prenijela je agencija TT. Za Julianom Assangeom, tridesetdevetogodišnjim Australcem, prošli je tjedan izdan međunarodni uhidbeni nalog zbog silovanja i spolnog zlostavljanja dviju mladih žena u Švedskoj u kolovozu 2010.

Vezani članci Slika nije dostupna Assange do Švedske pod ekvadorskom zaštitom? Slika nije dostupna Švedska: Ponovno zatražen uhidbeni nalog za osnivača WikiLeaksa

>> Švedska: Ponovno zatražen uhidbeni nalog za osnivača WikiLeaksa

Čelnik WikiLeaksa bio je u Londonu kad je Švedska objavila da ga kani uhititi, ali se ne zna gdje je trenutačno. Prizivni sud u Svei prihvatio je točke optužbe prvostupanjskog suda za dva slučaja spolnog zlostavljanja i jedan slučaj silovanja, ali je odbio drugi slučaj spolnog zlostavljanja. Sud usto ističe da je to navodno silovanje, po njegovu mišljenju, 'srednje težak zločin', ne navodeći razloge takve ocjene. (Hina)