Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sud za ljudska prava iz Strasbourga donio je odluku o privremenoj zabrani izgona Sirijca Ismada el-Huseina, oznatijeg kao Abu Hamza, iz BiH, sve dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o njegovoj žalbi na odluku bosanskohercegovačkih vlasti o oduzimanju državljanstva te zemlje.


Abu Hamzu se smatra neformalnim vođom mudžahedinske zajednice u BiH. Vlasti BiH su utvrdile da on predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti te mu oduzele državljanstvo BiH i odbile njegove zahtjeve za privremeni boravak u BiH i azil. Prema nedavnoj odluci Suda BiH, Abu Hamzi je dat rok od 15 dana, koji istječe 5. veljače ove godine, da napusti Bosnu i Hercegovinu.

Vezani članci Milorad Dodik doveo harmonikaša na Predsjedništvo BiH - 3 Komšić: "Dodik je napredovao, od gusli Radovana Karadžića do harmonike"; Dodik: "Komšić i ja smo u njegovom kabinetu pili rakiju" Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Grlić Radman zabrinut:"U BiH imamo eskalaciju političkih sukoba"

Pravna agentica BiH pred Europskim sudom za ljudska prava Monika Mijić je za Dnevni avaz izjavila kako će privremena mjera zabrane izgona biti na snazi sve dok ne prođe tjedan dana od kada se Abu Hamzi uruči konačna odluka Ustavnog suda BiH pred kojim se razmatra njegova žalba. Mijić je pojasnila kako je takva odluka Europskog suda za ljudska prava obvezujuća za bosanskohercegovačke vlasti te ju je predala Ministarstvu sigurnosti BiH u čijoj je nadležnosti slučaj Abu Hamze.

Mediji su nedavno nagađali da bi Abu Hamza mogao biti protjeran u Hrvatsku, jer je ondje boravio prije dolaska u BiH. No Abu Hamza je odbacio tu mogućnost uz objašnjenje kako Hrvatska ima dobre odnose sa Sirijom koje ne želi kvariti zbog njega.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju