Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Yom HaShoa

Prisjećanje na žrtve holokausta: ‘Svaka osoba ima ime’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael se prisjeća žrtava holokausta, a širom zemlje točno u 10 sati stanovnici su s dvije minute šutnje odali počast šest milijuna Židova stradalih tijekom Drugog svjetskog rata, javljaju izraelski mediji.

Sve izraelske radio i televizijske postaje od srijede emitiraju posebne programe, te dokumentarne i igrane filmove posvećene holokaustu, kao i svjedočanstva preživjelih.

U izraelskom parlamentu Knessetu bit će održana posebna sjednica pod nazivom ‘Svaka osoba ima ime’, tijekom koje će biti čitana imena žrtava nacizma.

Po prvi puta, ove će godine na obilježavanju Yom HaShoa (Dana sjećanja na žrtve i heroje holokausta), biti i izaslanstvo Roma iz Europe, koji su također u velikom broju stradali tijekom Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> Europa odaje počast žrtvama holokausta

Tema ovogodišnje komemoracije je ‘Čuvar mog brata - židovska solidarnost tijekom holokausta’.

Obilježavanje Yom HaShoa je počelo u srijedu navečer u Memorijalnom centru Yad Vashem u Jeruzalemu, u nazočnosti izraelskog predsjednika Shimona Peresa i premijera Benjamina Netanyahua.

Šest preživjelih žrtava holokausta zapalilo je šest svijeća u sjećanje na šest milijuna Židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

‘Naši neprijatelji pokušali su pokopati židovsku budućnost, ali naša budućnost je ponovno rođena u zemlji naših predaka, ovdje gradimo temelje, i novi početak za slobodu, nadu i akciju’, kazao je Netanyahu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene