Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prisegnuo novi pakistanski predsjednik Ali Zardari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, kojega mnogi smatraju kontroverznim političarom, u utorak je prisegnuo, u trenutku dok jača islamističko nasilje, pritisak SAD-a se nastavlja i manifestira napadima na pripadnike Al-Qaide i talibane na sjeverozapadu zemlje.

Udovac, u prosincu ubijene političarke Benazir Bhutto, postao je 14. predsjednik jedine muslimanske svjetske nuklearne sile u predstojećem petogodišnjem razdoblju. Zardari (53), vođa je Pakistanske narodne stranke kojoj je do nasilne smrti 2007. na čelu bila Bhutto. Na mjestu predsjednika države nasljeđuje generala Perveza Musharrafa koji je prije tri tjedna podnio ostavku.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Zardari je na parlamentarnim izborima osvojio 70 posto glasova. Analitičari pišu kako je riječ o kontroverznoj i relativno nepopularnoj osobi u Pakistanu, kojega često pogrdno nazivaju "Gospodin 10 posto" te ga smatraju simbolom korupcije tijekom suprugine vladavine devedesetih godina, unatoč tomu što je pravosuđe nedavno odbacilo sve optužnice protiv njega povezane s tim pitanjem.

Promatrači ocjenjuju kako Zardari na čelo države stupa u trenutku kada je zemlja u potpunom eknomskom, političkom i vojnom kaosu - u sjeverozapadnom dijelu zemlje bjesne sukobi između vojske i islamista bliskih Al-Qaidi, koji su sve jači.

Još gorom smatraju činjenicu da Washington, čiji je Pakistan od rujna 2001., ključni saveznik u "ratu protiv terorizma", sve češće iskazuje nestrpljivost prema Islamabadu, optužujući ga da se nedovoljno snažno suprotstavlja plemenskim sukobima na granici s Afganistanom, vjerujući da je upravo ondje Al-Qaida koncentrirala svoje glavne snage, a afganistanski talibani svoje baze.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene