Ana Brnabić
Ana Brnabić Foto: Afp

Srpska premijerka Ana Brnabić jučer je nakon sastanka s direktorom Ureda Američke razvojne agencije u Berlinu poručila kako odljev mozgova može biti i pozitivna stvar.


"Nama nije problem i nije problem nijednoj zemlji, kada pričamo o odljevu mozgova, sam odljev mozgova. To može biti i dobro za jednu zemlju, dok god uspijete kao zemlja da taj odljev mozgova prijeđe u cirkulaciju mozgova", rekla je Brnabić nakon sastanka o potencijalnoj suradnji Srbije i američke agencije.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji U Srbiji preminulo 12 ljudi, na respiratorima do sada najviše oboljelih - 154 pacijenta: "Ovo je najgori dan" Beogradski KBC Bežanijska kosa ponovo je pretvoren u COVID bolnicu Loše stanje kod susjeda: U Srbiji preminulo 12 ljudi, 345 novozaraženih, na respiratorima 139 pacijenata

Svojom je izjavom srpska premijerka u najmanju ruku zbunila javnost s obzirom na to da termin "cirkulacija mozgova" koji spominje dosad nije korišten.

Srbija prednjači u odljevu mozgova – termin koji se koristi za napuštanje obrazovanih i stručnih kadrova iz zemlje, a troškovi odlaska mladih koštaju Srbiju i do 1,2 milijarde eura godišnje, pokazalo je istraživanje “Troškovi emigracije mladih iz Srbije”, koje je prošle godine proveo Institut za razvoj i inovacije.

Cirkulacija mozgova koju Brnabić spominje do sada nije korištena kao termin u široj javnosti te nije do kraja jasno kako se konkretno definira, javlja Nova.rs