Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Zeman prihvatio Vladu

Prisegnula nova češka vlada, iako će je parlament vjerojatno odbiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki predsjednik Miloš Zeman prihvatio je u srijedu novu vladu pod vodstvom svoga starog saveznika, iako će je parlament gotovo sigurno odbiti pa će se tako nastaviti politička nesigurnost u toj srednjoeuropskoj zemlji.

Predsjednik ljevičar potvrdio je ekonomista Jirija Rusnoka za novog premijera u nadi da će on češko gospodarstvo izvući iz recesije koja traje već drugu godinu te da će dogodine voditi zemlju u nove izbore.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

>> Češka u političkoj krizi: Može li novi premijer dobiti podršku parlamenta?

No vlada vjerojatno neće proći na glasovanju o povjerenju koje parlament mora održati u roku od trideset dana, jer je Rusnokovo imenovanje razljutilo i tri stranke koalicije desnoga centra koja odlazi s vlasti, ali i lijevu oporbu koja drži da je riječ o Zemanovu pokušaju da prigrabi vlast.

Rusnok je u Zemanovu kabinetu prije deset godina bio ministar financija, a na mjesto predsjednika vlade dolazi umjesto Petra Nečasa koji je u lipnju podnio ostavku zbog umiješanosti svojih bliskih suradnika u skandale povezane sa zloupotrebom ovlasti i podmićivanjem.

Državno odvjetništvo tražilo je od parlamenta da Nečasu ukine zastupnički imunitet. Ne dobije li Rusnok povjerenje parlamenta, Miloš Zeman mora imenovati drugoga premijera, ali nema rokova pa se političari boje da bi Zeman mogao otezati i tako mjesecima na položaju držati Rusnokovu ekipu koja će ispunjavati predsjednikove želje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene