Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP)
Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP) Foto: Afp

Poljski premijer Mateusz Morawiecki obratit će se u utorak europskim zastupnicima u vezi sa spornom odlukom poljskog Ustavnog suda kojom se dokida prvenstvo europskog prava, doznaje se u srijedu od poljske vlade i od Europskog parlamenta.


Konzervativni čelnik to je zatražio od predsjednika EP-a Davida Sassolija kako bi "iznio stajalište Poljske" u predviđenoj raspravi, objavio je glasnogovornik poljskog premijera Piotr Mueller na Twitteru.

Premijer će "sudjelovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 19. listopada u 9 sati", rekao je Sassolijev glasnogovornik za AFP.

Napetost između Varšave i Bruxellesa pojačala se prije nešto manje od tjedan dana, nakon povijesne odluke poljskog Ustavnog suda koji je ocijenio da su neki članci ugovora EU-a "nespojivi" s poljskim Ustavom.

Prosvjed u Poljskoj FOTO Strah od Polexita istjerao Poljake na ulice: ''Ovdje sam jer se bojim da ćemo otići iz EU-a''

Osporavanje prvenstva europskog prava i nadležnosti Suda pravde EU-a naišlo je na osudu Europske komisije, zemalja članica kao što su Francuska i Njemačka i eurozastupnika.

Zbog straha od "Polexita", deseci tisuća Poljaka izašli su na ulice kako bi pružili potporu članstvu zemlje u Uniji. Morawiecki je pak rekao da želi da njegova zemlja ostane u EU-u.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije Europska unija u krizi zbog odluke poljskog ustavnog suda, stižu oštre poruke: "Igrate se vatrom", "To neće ostati bez posljedica"

Sud pravde EU-a je već više puta osudio Poljsku zbog spornih pravosudnih reformi za koje kaže da ugrožavaju neovisnost sudaca, na što Varšava odgovara da je to miješanje u njezine unutarnje stvari.

EP pritišće Komisiju da prema Varšavi pokrene novi mehanizam koji bi isplatu europskih fondova uskratio članicama koje ne poštuju vladavinu prava.

Varšava i Budimpešta osporavaju zakonitost tog mehanizma na Sudu pravde EU-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju