Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Clintonova globalna inicijativa prikupila je više od 8 milijardi dolara na ovogodišnjem summitu, iznenadivši organizatore koji su strahovali da će se potpora toj zakladi smanjiti zbog globalne recesije.


Zaklada, koju je pokrenuo bivši američki predsjednik Bill Clinton, od bogatih donatora prikuplja novac za rješenje gorućih svjetskih problema, od siromaštva do klimatskih promjena. 'Bili smo zabrinuti, a ostvarili smo više donacija nego prošle godine i to u potpuno drugačijim okolnostima', rekao je Clinton u petak na zatvaranju četverodnevnog summita.

Vezani članci Slika nije dostupna Predstavljanje ciljeva ograničenja emisije stakleničkih plinova Slika nije dostupna 'Otope li se ledenjaci, spor oko granice je nevažan'

Na skupu su se okupili šefovi država, čelnici financijskih ustanova, direktori velikih tvrtki i aktivisti za ljudska prava koji su se bavili pitanjima obrazovanja, zdravstva, energije i statusa žena u društvu. Od slavnih osoba na summitu su sudjelovali Bono, Brad Pitt i Quincy Jones, a od političara američki predsjednik Barack Obama te predsjednici Argentine i Ruande. Među projektima na koje će se utrošiti prikupljeni novac su zapošljavanje žena u Africi i distribucija cjepiva koje pomaže u spriječavanju raka grlića maternice. (Hina)