Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Približavanje Srbije EU izazvalo razočaranje u Sarajevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Europske komisije da do daljnjeg odgodi parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom bila je očekivana za javnost i političare u toj zemlji.

No suglasnost da Srbija potpiše taj isti sporazum u BiH je, posebice među Bošnjacima, doživljena uglavnom kao neugodno iznenađenje i nepravda.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

'Nagrada za Beograd, karantena za žrtve', naslov je kojim je
sarajevski 'Dnevni avaz' popratio odluku iz Bruxellesa.

Najtiražniji bosanskohercegovački dnevni list sugerira kako je 'za Europu, izgleda, veći zločin zakašnjelo usvajanje Mostarske deklaracije od ubojstva 200 tisuća Bošnjaka i skrivanja najvećih ratnih zločinaca'.

Time se sugerira kako zastoj u provedbi reforme policije ne može biti dovoljan razlog da se BiH drži dalje od EU ako se već Srbiji tolerira to što se po njenom teritoriju i dalje slobodno kreću haaški bjegunci.

Na sličan način razmišljaju i ključni bošnjački političari. Član
Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je kako se nada da Srbija ovo neće shvatiti kao nagradu za zločin i svoju ulogu u agresiji na BiH.

'Ovaj bi ugovor trebao biti poticaj Srbiji da se ponaša sukladno europskim vrijednostima i standardima, posebice sukladno svojim međunarodno-pravnim obvezama prema BiH', stoji u Silajdžićevoj pisanoj izjavi u kojoj se također još jednom upozorava kako se Beograd 'konstatno i destabilizirajuće miješa u unutarnje stvari BiH'.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić nije krio razočarenje odlukama Europske komisije.

Njegova je ocjena da EK neopravdano nagrađuje Srbiju kada je svima jasno da vlasti te zemlje ne čine dovoljno da bi uhitile najtraženije ratne zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

'Istina, i mi smo krivi, odnosno političari iz Republike Srpske koji tri i pol godine opstruiraju reformu policije. S te strane nemamo se što žaliti na Europsku uniju ali svakako se Srbiji progledalo kroz prste' kazao je Tihić zaključivši kako iza svega stoje nakane da se riješe 'regionalna pitanja'.

Za predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića u odlukama Europske komisije nema ničega neočekivanog jer one samo još jednom potvrđuju dubinu krize u BiH.

'Pokušaj da se EU zavara raznim protokolima i deklaracijama u kojima se naši politički lideri obvezuju da će se dogovarati, očevidno je u Bruxellesu shvaćen kao naš pokušaj da klasičnim balkanskim trikovima obmanemo EU', izjavio je Komšić.

Srpski dužnosnici iz BiH ne vide međutim ništa loše u tome što će Srbija od srijede biti korak bliže EU.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je kako je to dobra vijest a dodao je kako očekuje da će i BiH uskoro riješiti poteškoće koje je priječe da i sama krene tim putem.

Za razliku od Komšića, predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić drži kako je Mostarska deklaracija otvorila vrata rješavanju problema reforme policije te da će njena operacionalizacija uskoro otvoriti vrata EU i za BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene