Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Preživjele žrtve Karadžićeve politike u BiH nadaju se pravdi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najpoznatija snimka logoraša bila je ona Fikreta Alića iz logora Trnopolje. Kadrovi čovjeka koji je izgledao kao živi kostur obišli su svijet. Fikret se i danas nada pravdi iz haaškog suda kao i ostale žrtve srbijanske politike koju je u BiH provodio Radovan Karadžić.

Fikreta Alića mnogi danas ne bi prepoznali. Prošlo je gotovo 16 godina otkada je prizor izmučenog i izgladnjelog mladića iza bodljikave žice u logoru Trnopolje obišao svijet. Alić i danas u svom rodnom mjestu sreće ljude koji su ga mučili u Trnopolju. 

Pročitajte i ovo Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 3 Potraga za 1.853 nestale osobe Hoće li dočekati pravdu za ratni zločin? "Trideset godina stojimo na mjestu, tapkamo. Svuda se tražilo i nikad ništa..." Dragutin Guzovski Nakon gotovo tri desetljeća Vlada milijunima pomaže bivšim logorašima koji traže pravdu na srpskom sudu

Poput Fikreta Alića i Šerif Velić preživio je srpski logor. S tim je teško živjeti. Oprostiti, kaže, ne može nekome tko oprost ni ne traži. 

'Jedan Karadžić manje ili više to meni ne znači ništa, zašto što je sjeme zla posijano i ideja Karadžić živi i danas ovdje na ovim prostorima', kaže Velić.

>> Bosanski krvnik u Haagu, sutra izjašnjavanje o krivnji

Pola milijuna ljudi iz Bosne i Hercegovine i dalje je raseljeno. Fikret Alić poput mnogih ne živi više u svom rodnom mjestu. Novi je život sagradio u Europskoj uniji, ali državljanstvo ne mijenja. 

'Jedina mi je želja ovdje ostvariti život, budućnost i svoje dijete odškolovat, izvest na pravi put', kaže Alić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene