Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bosanski krvnik u Haagu, sutra izjašnjavanje o krivnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konvoj u kojem se nalazi haški optuženik Radovan Karadžić stigao je nešto nakon 7 sati u srijedu u pritvor haškog suda u Scheveningenu, javljaju svjetski mediji. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY)potvrdio je da je haaški optuženik Radovan Karadžić u pritvoru ICTY-a.

"Radovan Karadžić danas je prebačen u pritvor suda nakon što je bio u bijegu više od 13 godina", navodi se u priopćenju objavljenom odmah nakon njegovog dolaska u pritvor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rektorski zbor hrvatskih visokih učilišta 'Novim zakonima ne gubi se sveučilišna autonomija' Slika nije dostupna Radovan Šofranac: 'Između mene i pjesme mora biti kemije!'

Haški sud dodaje da će se termin Karadžićevog prvog pojavljivanja pred sudom utvrditi naknadno. 

>> Video: Ćelija u koju će biti smješten Karadžić

>> VIDEO: Karadžić na zabavi

>> Karadžić će se pred sudom pojaviti sutra u 16 sati

>> 15.000 prosvjednika za Karadžića, ozlijeđeno 20 policajaca!

>> Žalba na rješenje o Karadžićevu izručenju danas nije stigla do suda

>> Policija zajamčila sigurnost na 'svesrpskom saboru'

>> Bosanskom krvniku u Haagu će se suditi za masakr, genocid i zločine protiv čovječnosti

>> Agenti pronašli Karadžićev porno uradak?!

Ministarstvo pravosuđa Republike Srbije donijelo je rješenje kojim se dopušta izručenje Radovana Karadžića Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, službeno je priopćeno u srijedu ujutro.

U priopćenju ministarstva kaže se da je rješenje doneseno na temelju zakona o suradnji Srbije i Crne Gore s Međunarodnim tribunalom kao i Zakona o ministarstvima.

Ovoj je odluci prethodilo rješenje Okružnog suda u Beogradu prema kojem su ispunjene pretpostavke za predaju Radovana Karadžića Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Zrakoplov kojim je izručen iz Srbije sletio je u rotterdamsku zračnu luku oko pola sedam ujutro. Nakon toga u zgradu zatvora Haškog suda u Scheveningenu stigla su dva kombija sa zatamnjenim staklima i jedan helikopter pa nije jasno kojim je prijevoznim sredstvom Karadžić prebačen u pritvor.

Karadžić je u srijedu nešto prije 4,00 ujutro odveden iz beogradskog pritvora u zračnu luku odakle je prebačen u Nizozemsku. Odluku o njegovu izručenju potpisala je srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Karadžić je prema srbijanskom Nacionalnom savjetu za sigurnost uhićen u ponedeljak, 21. srpnja u Beogradu gdje se skrivao pod lažnim identitetom alternativnog iscjelitelja Dragana Davida Dabića.

Njegov braniteljski tim, koji tvrdi da je Karadžić uhićen tri dana ranije i držan na tajnoj lokaciji, pokušao je odgoditi izručenje skrivanjem informacije o eventualnom podnošenju žalbe na odluku o izručenju tvrdeći da sud mora čekati na dostavu žalbe koja je mogla biti upućena i iz inozemstva.

Po dolasku u pritvor Karadžić će proći postupak utvrđivanja identiteta, bit će mu predana optužnica i obavit će se liječnički pregled.

Haški sud zakazat će termin njegova prvog pojavljivanja radi izjašnjavanja o krivnji. Prema dosadašnjoj praksi to će se ročište održati unutar dana ili dva od dolaska u pritvor. Njegovi branitelji već su najavili da će Karadžić iskoristiti procesnu mogućnost da se ne izjasni o krivnji odmah na prvom pojavljivanju pred sudom nego u idućih 30 dana.

Ukoliko se u tom vremenu ipak ne izjasni o krivnji sud će evidentirati kao da se izjasnio da se ne osjeća krivim. Karadžić će, prema najavama njegovih branitelja, tražiti da se u Haagu brani sam. Prema najavama tužiteljstva medijima će se povodom Karadžićeva izručenja oko 12,00 sati obratiti glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Prvu optužnicu protiv Karadžića i vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića haško je tužiteljstvo podignulo još 25. srpnja 1995. u kojoj ih je teretilo za zločine u čitavoj BiH, uključivši višegodišnje teroriziranje i ubijanje stanovnika Sarajeva i logore u kojima su stradale tisuće ljudi, a drugom optužnicom podignutom 16. studenoga 1995. optuženi su za srebrenički genocid.

Nakon toga 31. svibnja 2000. tužiteljstvo je objedinilo sve optužbe u jednu optužnicu i zasebno optužilo Karadžića i Mladića kako bi se postupci mogli voditi odvojeno ukoliko sam jedan dođe do Haaga.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid u Bosni i Hercegovini, uključivši pokolj u Srebrenici te za teroriziranje Sarajeva i brojne logore, nakon 13 godina bijega u srijedu ujutro stigao je u pritvor Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Prvo pojavljivanje Karadžića pred sudom u četvrtak 

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić prvi puta će se pojaviti pred Haškim sudom u četvrtak u 16,00 sati kako bi se izjasnio o krivnji, objavio je Haški sud.

Karadžić, optužen za genocid i ratne zločine u BiH, izručen je u srijedu ujutro Haškom sudu.

Karadžićevi branitelji u Beogradu su proteklih dana najavili da se Karadžić namjerava braniti sam pred Haškim sudom i da će iskoristiti mogućnost da odgodi izjašnjavanje o krivnji.

Ukoliko se optuženik ne želi izjasniti o krivnji na prvom pojavljivanju pravila Haškog suda omogućavaju mu da to učini u idućih 30 dana. U slučaju da to ne učini, nakon isteka toga roka sud evidentira u njegovo ime da se izjasnio da nije kriv.

Bradke: Nema premještaja suđenja Karadžiću u Sarajevo

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradke odbacio je nagađanja o eventualnom premještaju suđenja Radovanu Karadžiću u Sarajevo zbog izlazne strategije Haškog suda.

Rekao je da izručenje Karadžića u Haag jasno pokazuje da će se suđenje odvijati upravo ondje. 

"Nema dogovaranja oko mjesta suđenja. Mnogo se pisalo i nagađalo oko toga, ali takvi su navodi netočni. Očekujemo da će se Karadžiću suditi u Haagu. Već smo prije govorili da smatramo da bi sud trebao nastaviti raditi dok svi optuženi ne budu privedeni pred lice pravde", rekao je Bradke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene