Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amos Wayne Richards je preživio četiri dana u pustinji u Utahu sa slomljenom nogom. Kazao je kako ga je u borbi za život inspirirao film '127 sati'.


64-godišnji Richards je krenuo na planinarenje, a da nikome nije rekao gdje ide. Rendžeri nacionalnog parka su ga pronašli nakon četiri dana i to u jako lošem stanju. Richards je pao s litice visoke preko tri metra pri čemu je slomio nogu i iščašio rame.

Vezani članci Vozilom udario u kuću i poginuo Teška nesreća u Novoj Gradiški: Vozilom udario u kuću i poginuo Policija, ilustracija Bizaran slučaj s istoka zemlje: Muškarca vozilom udario svećenik, a potom ga onesviještenog opljačkao - djelatnik Hitne?

Rame je sam sebi namjestio no bol u nozi je bila intenzivna. No, nije odustao. Mobitel nije nosio sa sobom i imao je dvije energetske čokoladice i uspio je skupiti kišnice u bočicu. Bio je svjestan da je jedini način na koji se može spasiti jest otpuzati do automobila koji je bio udaljen nekoliko kilometara. Po teškom i stjenovitom terenu otpuzao je sam osam kilometara prije nego što su ga pronašli rendžeri.

Naime, 9. rujna rendžeri su pronašli napušteni kamp gdje je Richards ostavio stvari. Nakon dva dana pronašli su automobil u blizini zabačene staze koja vodi u opasni kanjon izvan granica parka. Rendžerima je sve bilo jasno pa su krenuli u potragu s helikopterom. Za nekoliko sati locirali su planinara koji je pozornost pilota ulovio blicem s kamere. Richards je odmah prebačen u bolnicu gdje su mu sanirali nogu i bio je dosta dehidriran, a trenutno se nalazi u obiteljskoj kući u Sjevernoj Karolini.

Zanimljivo u cijeloj priči je i to da se ista stvar u istom kanjonu dogodila penjaču Aronu Ralstonu 2003. godine. On je zapeo u stijeni i kako bi se oslobodio sam je sebi izrezao ruku. Cijeli događaj je opisao i u knjizi koja je poslije ekranizirana te je film 127 sati čak bio nominiran za Oscara.