Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Preventivni pritvori uoči summita G8

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaueble (Kršćansko demokratska unija -CDU) najavio je stroži odnos prema nasilnim antiglobalistima i zaprijetio preventivnim pritvaranjem mogućih nasilnih protivnika predstojećeg summita G8, iako je u javnosti bilo dosta kritika i prosvjeda zbog nedavnih akcija državnih tijela protiv lijeve alternativne scene.

"Njemačka vlada će učiniti sve kako bi stranim državnicima i
gostima pružila maksimum sigurnosti a to uključuje i preventivna pritvaranja mogućih nasilnika", izjavio je Schaueble za dnevnik "Bild". On je objasnio da njemački zakoni omogućuju pritvaranje na 14 dana u slučaju sumnje u planiranje kaznenih djela.

Pročitajte i ovo Berlinski prijestupnik Prekršio članak 185. Snimio ga radar iako nije prebrzo vozio: Sad mu prijeti novčana kazna Slika nije dostupna Summit u Berlinu Ovo je glavni hrvatski adut za investitore!

"To ne vrijedi samo za huligane nego i za nasilne antiglobaliste", poručio je demokršćanski političar.

Njemački ministar unutarnjih poslova je podsjetio da je prije dvije godine tijekom održavanja G8 summita u škotskom Gleneaglesu došlo do terorističkih napada u Londonu.

Savezna pokrajina Mecklenburg - Vorpommern u kojoj će se početkom lipnja održati summit G8 računa s masovnim prosvjedima te je za potrebe tog događaja proširila zatvorske kapacitete.

Masivne akcije državnog odvjetništva protiv lijeve
antiglobalističke scene naišle su na oštre kritike parlamentarne oporbe.

Biviši ministar unutarnjih poslova Gerhart Baum (Liberalno
demokratska stranka) ocijenio je "neprikladnim" trpanje
antiglobalističke scene u "teroristički kut".

"Mislim da s pojmom terorizma, posebice ako imamo na umu bombaše samoubojice i islamske ekstremiste, treba postupati pažljivo. Mirovni prosvjedi se ne smiju kriminalizirati", izjavio je Baum za dnevnik "Koelner Stadtanzeiger".

Republikanska udruga odvjetnika najavila je da će njezini članovi uhićenim prosvjednicma na licu mjesta pružati besplatne odvjetničke usluge čime ta udruga želi "podržati pravo protivnika summita na prosvjede".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene