Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hans Rosling, švedski profesor međunarodnog zdravlja, statističar i edukator svjetskog glasa umro je u 68. godini, objavila je njegova fondacija Gapminder.


Hans Rosling je bio poznat po svojim živopisnim prezentacijama kojima je na inovativan način objašnjavao globalni razvoj. Suosnivač je i predsjednik Zaklade Gapminder, koja je razvila softverski sustav Trendalyzer.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo kako Google želi promijeniti svijet! Slika nije dostupna Ovo se zove duboki dekolte!

Široj javnosti postao je poznat nakon što je na konferenciji TED (Technology, Entertainment, Design) 2006. godine održao govor "Najbolje statistike koje nikad niste vidjeli".

Istine o populaciji

U svom izlaganju u stilu sportskih komentatora pokazao je kako se zemlje u razvoju hvataju u koštac s indikatorima razvoja.

Predavanjem, koje je održao 2013. "Bez panike: Prava istina o populaciji", pokazao je kako će čimpanze uskoro znati više o zemljama u razvoju od studenata britanskih sveučilišta.

Razbijao mitove

Uživao je razbijati mitove o svijetu koji se mijenja, uključujući i strahove od prenapučenosti. Njegova zaklada Gapminder osnovana je s ciljem pružanja drugačijeg pogleda na svijet.

Bio je uvjeren kako može promijeniti "globalno ignoriranje" stvarnog stanja u kojemu se nalazi svijet, a koje, kako tvrdi, nikad nije bilo "manje loše".

Časopis Time uvrstio ga je na listu 100 najutjecajnijih ljudi 2012. godine.

Rosling je preminuo od posljedica raka gušterača, a na Twitteru su mu između ostalih počast odali i Bill Gates, osnivač Spotifya Daniel Ek, bivši švedski premijer Carl Bildt te glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.