Charles Conrad, Richard Gordon i Alan Bean (Foto: Getty)
Charles Conrad, Richard Gordon i Alan Bean (Foto: Getty) Foto: Getty

Alan Bean bio je pilot lunarnog modula u misiji Apollo 12 i proveo je na Mjesecu ukupno 31 sat, a u svemiru čak 69 dana, 15 sati i 45 minuta.


Astronaut Alan Bean, koji je 1969. godine postao četvrti čovjek koji je hodao po Mjesecu, preminuo je danas u dobi od 86 godina. NASA i njegova obitelj u priopćenju su naveli kako je preminuo nakon kratke bolesti, okružen svojim najbližima i svojem domu u Houstonu, piše Guardian.

Vezani članci Kamenčići s Mjeseca prodani su na aukciji u New Yorku (Foto: AFP) Sovjetsko kamenje s Mjeseca kolekcionar kupio za 855.000 dolara Noć knjige (Foto: Dnevnik.hr) Knjiga je danas bila glavna zvijezda diljem Hrvatske: Od astronauta do druženja s lijepom riječi

Bean je bio pilot lunarnog modula u misiji Apollo 12 i proveo je na Mjesecu ukupno 31 sat, a u svemiru čak 69 dana, 15 sati i 45 minuta. Rođen je 15. ožujka 1932. godine u Teksasu.

"Sjećam se da sam pogledao prema Zemlji i pomislio kako je prekrasna", rekao je za magazin People 1981. godine. Mjesečevu površinu dotaknulo je tek 12 ljudi u povijesti. Bean je svoje otiske ostavio u regiji zvanoj Ocean oluja, tek nekoliko mjeseci nakon što je Neil Armstrong postao prvi čovjek na Mjesecu.