Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U MISIJI APOLLO 12

Preminuo astronaut Alan Bean, četvrti čovjek u povijesti koji je hodao Mjesecom

Charles Conrad, Richard Gordon i Alan Bean (Foto: Getty)
Charles Conrad, Richard Gordon i Alan Bean (Foto: Getty) Foto: Getty
Alan Bean bio je pilot lunarnog modula u misiji Apollo 12 i proveo je na Mjesecu ukupno 31 sat, a u svemiru čak 69 dana, 15 sati i 45 minuta.

Astronaut Alan Bean, koji je 1969. godine postao četvrti čovjek koji je hodao po Mjesecu, preminuo je danas u dobi od 86 godina. NASA i njegova obitelj u priopćenju su naveli kako je preminuo nakon kratke bolesti, okružen svojim najbližima i svojem domu u Houstonu, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Kamenčići s Mjeseca prodani su na aukciji u New Yorku (Foto: AFP) na aukciji u New Yorku Sovjetsko kamenje s Mjeseca kolekcionar kupio za 855.000 dolara Noć knjige (Foto: Dnevnik.hr) NOĆ KNJIGE Knjiga je danas bila glavna zvijezda diljem Hrvatske: Od astronauta do druženja s lijepom riječi

Bean je bio pilot lunarnog modula u misiji Apollo 12 i proveo je na Mjesecu ukupno 31 sat, a u svemiru čak 69 dana, 15 sati i 45 minuta. Rođen je 15. ožujka 1932. godine u Teksasu.

"Sjećam se da sam pogledao prema Zemlji i pomislio kako je prekrasna", rekao je za magazin People 1981. godine. Mjesečevu površinu dotaknulo je tek 12 ljudi u povijesti. Bean je svoje otiske ostavio u regiji zvanoj Ocean oluja, tek nekoliko mjeseci nakon što je Neil Armstrong postao prvi čovjek na Mjesecu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene