Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Patila od raka gušterače

Preminula Sally Ride - prva Amerikanka u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sally Ridep rva Amerikanka u svemiru preminula je jučer u 61 godini života.

NASA je tužnu vijest potvrdila jučer poslijepodne, a predsjednik Barack Obama nazvao ju je nacionalnim herojem. Kao razlog smrti navodi se rak gušterače, javlja APTN.

Ride je u svemir prvi puta otputovala u letjelici Challenger 1983. godine kada je imala 32 godine, a drugi put samo godinu dana kasnije te je provela 343 sata u svemiru. Trebao se dogoditi i treći let, ali je otkazan nakon što je Challenger eksplodirao 1986. godine. Osim što je bila prva Amerikanka u svemiru, bila je i fizičarka, autorica pet znanstvenih knjiga za djecu, predsjednica vlastite tvrtke i profesorica fizike na Sveučilištu Kalifornija u San Diegu.

>> Kanadski milijarder sedmi turist u svemiru

Kao kandidat za astronauta izabrana je 1978. godine kada je pobijedila pet žena koje su također bile kandidati za putovanje u svemir, a iste je godine doktorirala na području fizike na Sveučilištu Stanford. Ride nije bila prva žena u svemiru, dva desetljeća prije nje Sovjeti su poslali Valentinu Tereškovu.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Hrabar potez Uznemirujuće: Pogledajte heroja koji je napadaču iz Sydneyja hrabro stao na put kako bi zaštitio ženu s djecom

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene