Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 89. godini života

Preminula Jovanka Broz, nekadašnja prva dama Jugoslavije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udovica bivšeg predsednika SFRJ Jovanka Broz preminula je danas u 11.45 sati u Beogradu u 89. godini, potvrdio je direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar, javlja RTS.

Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, preminula je jutros, nakon što je 23. kolovoza poslijepodne smještena u Urgentni centar u teškom stanju i polusvjesna, javlja RTS.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bila je na respiratoru Preminula Britanka koju je u Splitu udario grom: "Očajnički tužan slučaj" Dijana Aničić, Udruga Anđeli Djevojčica preminula u Splitu Predsjednica udruge Anđeli slomila se u Dnevniku Nove TV: "Majka i baka su dale sve od sebe. Netko mora tim ljudima pružiti predah"

Jovanku Broz u bolnici su su posjetili premijer Srbije Ivica Dačić, te potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je ranije kao ministar rada i socijalne skrbi bio jedni državni dužnosnik koji je kontaktirao s Titovom udovicom.

Tijekom liječenja i oporavka Jovanka Broz u razgovoru sa sestrama zatražila je da bude pokopana pokraj Tita, u Kući cvijeća, pišu beogradski listovi 'Blic' i 'Večernje novosti'.

'Sestre Nada i Zora te pisac Žarko Jokanović posljednji su s kojima je razgovarala, a povjerila im je kako bi voljela da je pokopaju u Kući cvijeća, pokraj supruga Josipa Broza Tita', navodi 'Blic'.

U srbijanskoj vladi traže rješenje da 'Jovanki ispune želju i tako isprave bar dio velike nepravde', navodi ovaj list aludirajući na uskraćivanje nekih temeljnih prava tijekom dugogodišnje skoro potpune izolacije u kojoj je živjela poslije Titove smrti.

Živjela je u izolaciji

Jovanka Broz rođena je 1924. u Lici, s Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. godine, a od tada je živjela povučeno u jednoj zapuštenoj staroj vili koju joj je država dodijelila u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

Jovanka Broz imala je 89 godina i od Titove smrti 1980. živjela je povučeno, u gotovo potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje. Prije nepunih mjesec dana u seriji tekstova 'Blic' je prenio njezinu ispovijest o zajedničkim godinama provedenim uz Tita i tihom političkom progonu kojem je bila izložena, da bi nakon Titove smrti završila, praktično u kućnom pritvoru.

S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnice JNA.

U srpnju 2009. godine tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz osobne dokumente - putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala skoro tri desetljeća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene