Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Narod se mora pripremiti...'

Dramatičan govor premijera moćne Kine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na godišnjem zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa kineski premijer Li Keqiang upozorio je da su pred Kinom veliki ekonomski izazovi i da se narod mora pripremiti na tešku borbu.

Kina je u idućem petogodišnjem razdoblju suočena s velikim izazovima kako bi održala rast od najmanje 6,5 posto te istodobno smanjila nezaposlenost i restrukturirala neučinkovitu industriju odgovornu za veliki dio javnog duga, poručio je u subotu na otvaranju godišnjeg zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa kineski premijer Li Keqiang.

Pročitajte i ovo HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas'' Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade"

Rast od 6,5 posto značio bi za mnoge zemlje ogromni iskorak no za Kinu to će biti najsporiji rast u posljednjih 25 godina. Druga svjetska ekonomija suočena je s izazovima nestabilnosti na financijskom tržištu, usporene globalne trgovine i borbe za očuvanje okoliša. "Razvoj naše zemlje suočen je sa sve više izazova i sve većim teškoćama... stoga se moramo pripremiti na tešku borbu", kazao je Li.

Cilj je Pekinga u 2016. postići gospodarski rast od 6,5 do 7 posto uz ciljanu inflaciju od oko tri posto i povećanje novčane mase za oko 13 posto, prema izvješćima pripremljenima za otvaranje 12-dnevnog zasjedanja kongresa.

Mnogi se ulagači nadaju da će Kina postaviti ambiciozne ciljeve za proračunsku potrošnju kako bi potaknula rast.

Prema nacrtima izvješća cilj je fiskalni deficit na razini tri posto BDP-a što je više u odnosu na prošlogodišnji cilj od 2,3 posto no razočaravajući za one koji su se nadali da će granica biti podignuta na gotovo četiri posto. "Proračunski deficit od tri posto nije dovoljan i trebalo bi ga se povećati", kaže ekonomist i bivši savjetnik središnje banke Yu Yongding za Reuters.

U restrukturiranju neučinkovite industrije Kina namjerava ukinuti pet do šest milijuna radnih mjesta u industriji ugljena i čelika tijekom iduće tri godine.

Li je kazao da će se u zemlji stvoriti deset milijuna novih radnih mjesta a registrirana nezaposlenost u gradovima održati na razini ispod 4,5 posto u 2016.

U nastojanjima da se poboljša zaštita okoliša Peking namjerava ograničiti ukupnu potrošnju energije na pet milijarda tona ugljena do 2020. i postaviti ciljeve za učinkovitije iskorištavanje vodnih resursa.

Kina će povećati izdvajanja za vojsku za 7,6 posto ove godine, što je najmanje povećanje u proteklih šest godina razvijajući planove modernizacije koji će smanjiti potrebu za ljudima.

Peking se nada da će financijska tržišta u zemlji igrati jaču ulogu u potpori ekonomske preobrazbe zemlje. "Nastavit ćemo s reformama tržišta dionica i obveznica i povećati zakonski nadzor nad njihovim razvojem, promovirati snažni razvoj višeslojnog tržišta kapitala i osigurati da se udio izravnog financiranja poveća", kazao je Li. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene