Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Bruxellesu

Plenković s Tuskom razgovarao o prioritetima EU-a: "Važno je očuvati zajedništvo zemalja članica"

Andrej Plenković o Brexitu (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković o Brexitu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković o Brexitu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u ponedjeljak navečer u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom o predstojećem summitu 27 čelnika EU-a u četvrtak u Sibiuu, u Rumunjskoj.

Premijer Plenković sastao se s Tuskom u Bruxellesu, gdje će u utorak biti glavni govornik na konferenciji o budućim prioritetima EU-a. Na poziv Hermana Van Rompuya, predsjednika Centra za europsku politiku i bivšeg predsjednika Europskog vijeća, Plenković će održati govor na konferenciji Centra za europsku politiku "Da, mi trebamo! Prioriteti EU-a za razdoblje 2019-2024."

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Plenković će se u utorak sastati i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

"Sastanak s Tuskom bio je prije svega dio konzultacija uoči sastanka na vrhu u Sibiuu, na kojem ćemo usvojiti deklaraciju i stratešku agendu za razdoblje 2019-2024. Bio je to sadržajan i otvoren razgovor s velikim prijateljem Hrvatske i dobrim poznavateljem našeg europskog puta", rekao je Plenković.

Najavljujući svoj govor na konferenciji o budućim prioritetima EU-a, Plenković je rekao da će glavna poruka biti potreba za zajedništvom, što će također biti i glavna poruka sa summita u Sibiuu.

"Ja ću sutra govoriti kako smatram da je dobro da cijela Europska unija u predstojećem razdoblju bude angažirana, dinamična, da bude što manje krhka i što snažnija, da EU bude ono što drži sve članice skupa, a ne da je svaka za sebe. To je bitno, mi možemo zaštiti naše nacionalne interese, suverenitet, na zajednički način jer samo na taj način puno utjecajniji u globalnoj utakmici", kaže Plenković.

Plenković je podsjetio kako je u proteklih nekoliko dana bio na dva različita skupa, sastanku u Berlinu u organizaciji njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Macrona, na kojem su sudjelovali čelnici zapadnog Balkana, te u Varšavi, gdje je obilježena 15. obljetnica velikog proširenja na 10 novih članica.

"S jedne strane vidite zemlje koje žele ući u EU, svaka sa svojim problemima koje ima, i s druge strane imate jedno veliko zadovoljstvo onih koje su u proteklih 15 godina jako puno napredovali u svim mogućim aspektima. To je ono što želim za Hrvatsku, da za šest-sedam godina možemo reći - pogledajte gdje smo bili tada, a gdje smo sada i u pogledu razvoja, u pogledu socijalne kohezije, reformi, rasta, zaposlenosti, uopće kvalitete i vrijednosti koje imamo u društvu", rekao je.

Europska unija danas djeluje u bitno drukčijim okolnostima nakon velike izbjegličko-migracijske krize, Brexita i velikog rasta populizma, demagogije i lažnih informacija, dodaje Plenković i ističe da je u tom kontekstu važno očuvati zajedništvo EU-a.

"Mislim da je summit u Sibiuu podsjetnik za sve lidere da smo zajedno u EU-u svojom voljom, da pokušamo od europskog projekta učiniti najbolje što možemo u bitno izmijenjenim okolnostima", rekao je Plenković.

Najavio je da će s Junckerom razgovarati o pripremama Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor i u eurozonu.

Rekao je da je Hrvatska do sada uspješno prošla evaluaciju Europske komisije o pripremljenosti za Schengen u šest područja i da su još preostala dva područja.

Što se eura tiče, rekao je da se sustavno radi na ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za eurozonu, a onda negdje tijekom mandata sljedećeg saziva Parlamenta i Komisije ispuniti uvjeti za ulazak u eurozonu.

Na pitanje da komentira izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da uskraćuje podršku Manfredu Weberu, kao vodećem kandidatu Europske pučke stranke za novog predsjednik Europske komisije, Plenković je rekao da ne može puno reći dok ne vidi što je točno Weber izjavio, a što je izazvalo Orbanovu reakciju.

"U svakom slučaju, Weber je spitzenkandidat EPP-a i trebamo odraditi maksimalno predizbornu kampanju", rekao je Plenković. (Hina)

Aktualno Mjesta eurozastupnika nisu jedini posao iz snova: Oni su u lovu na godišnju plaću od 260.000 eura koja će im biti tek – džeparac Zid o EU izborima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zid o EU izborima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zid o EU izborima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Mjesta eurozastupnika nisu jedini posao iz snova: Oni su u lovu na godišnju plaću od 260.000 eura koja će im biti tek – džeparac 1/2 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene