Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pregovori u Crvenoj džamiji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Abdul Rashid Ghazi, jedan od radikalnih imama utaborenih u islamabadskoj Crvenoj džamiji, izrazio je spremnost pregovarati s vjerskim izaslanstvom o oslobađanju talaca koje danima drže zatočene.

Predstavnik pakistanske vlade Shaukat Aziz kazao je novinarima da će se pregovori voditi 'putem zvučnika kako bi cijelo izaslanstvo moglo čuti što kaže Ghazi'.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

'Nećemo poslati pregovarače u džamiju' jer su islamisti, koji su ondje utaboreni, 'neprevidivi', pojasnio je Aziz.

Radikalni islamisti u džamiji su od 3. srpnja i u dosadašnjem nasilju između njih i vladinih snaga ubijeno je, prema službenim podacima, 24 osoba, ali bi brojka mogla biti znatno veća, jer islamisti tvrde da su vladine snage ubile 70 njihovih učenika.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf nije dosad želio izdati naređenje o napadu na džamiju kako bi izbjegao prolijevanje krvi. Umjesto toga Musharraf želi dogovorom postići oslobađanje talaca, među kojima ima mnogo žena i djece, a također i stotina vjerskih učenika kojima se radikalni klerici, bliski aktivistima terorističke mreže Al Qaide, koriste kao 'živim štitovima'.

Ekstremistička uprava džamije pet je mjeseci u sukobu s pakistanskim vlastima zbog pokušaja da građanima Islamabada nametne strogi, talibanski način života utemeljen na šerijatskom zakonu. Prošlog utorka spor je prerastao u nasilje kada su studenti naoružani štapovima napali policijsku ophodnju u blizini vjerske škole i oteli četvoricu policajaca na što su im interventni policajci odgovorili suzavcem. Tada je izbila prva pucnjava i pale prve žrtve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene