Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj tvrdi

Predstavnik ruske oporbe otrovan "nepoznatom tvari"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik ruske oporbe Vladimir Kara - Murza koji je prije pet dana u "kritičnom" stanju primljen u bolnicu, otrovan je "nepoznatom tvari", rekla je u utorak za AFP njegova supruga Evgenija, prenoseći izjavu bolničkog osoblja.

Vladimir Kara-Murza koji u Rusiji koordinira rad pokreta Otvorena Rusija bivšeg oligarha u egzilu Mihaila Hodorkovskog, priključen je na uređaj za disanje i smješten na odjel intenzivne skrbi.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji"

"Njegovo je stanje kritično, ali stabilno", rekla je supruga, dodajući da je "službena dijagnoza jako otrovanje nepoznatom tvari".

Liječnici još nisu uspjeli utvrditi uzrok otrovanja, dodala je, rekavši da je uzorke krvi poslala laboratorijima u Francuskoj i u Izraelu.

"Pretrage u ruskim laboratorijima nisu dale nikakva rezultata", rekla je.

"Liječnici su mi rekli da medicinske pretrage učinjene tijekom hospitalizacije pokazuju prisutnost nepoznatih otrovnih tvari", rekao je pak za AFP Kara-Murzin odvjetnik Vadim Prohorov.

Vladimir Kara-Murza je 2015. hospitaliziran zbog akutnog zatajenja bubrega. Liječnici su mu tada u krvi pronašli tragove otrovanja teškim metalima.

Nakon oporavka, oporbeni čelnik je od ruskog istražnog povjerenstva zatražio provođenje istrage kako bi se utvrdilo je li bio namjerno otrovan, ali do danas nema rezultata.

Vladimir Kara-Murza je u pokretu Otvorena Rusija koji je osnovao bivši magnat i protivnik Kremlja Mihail Hodorkovski, vodio projekt pružanja potpore mladim oporbenim čelnicima na zadnjim parlamentarnim izborima u rujnu 2016.

Vijest o novoj hospitalizaciji potaknula je brojne reakcije diljem svijeta, pa tako i američkog senatora Marca Rubija koji je ruskog predsjednika otvoreno optužio da je otrovao oporbenog čelnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene