Gabriel Borić - 3
Gabriel Borić - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Mali Superman "oteo" je pažnju građana čileanskom predsjedniku Gabrielu Boriću. Objavljena je i videosnimka kako je to napravio.


Dok je čileanski predsjednik hrvatskih korijena Gabriel Borić držao govor i pozivao ljude da daju podršku velikim progresivnim promjenama u ustavu te zemlje, dječak odjeven kao Superman doslovno mu je oteo pažnju građana.

Dječak kojega je navodno udomila Borićeva majka, vjerojatno nije bio niti svjestan važnosti govora koji održava čileanski predsjednik.

Videosnimka je snimljena prošli tjedan, prije nego su Čileanci glasali protiv novog ustava koji je trebao zamijeniti dokument iz 1980. godine, napisan za vrijeme diktature generala Augusta Pinocheta.

Gabriel Borić - 2 Broje se glasovi u Čileu, kandidat hrvatskih korijena je u vodstvu. Njegov protivnik najavio što će učiniti u slučaju poraza

U dokumentu je definirana rodna ravnopravnost u vladi i drugim državnim tijelima, prvi put u jednoj zemlji u svijetu, dat je prioritet zaštiti okoliša i priznat je čileanski domorodački narod - prvi put u povijesti zemlje.

Izbori održani u studenome

Predsjednički izbori u Čileu održani su u studenome. Jedan od kandidata bio je hrvatskih korijena - 35-godišnji Gabriel Borić. Njegovi preci su s otoka Ugljana, koji je i Gabriel posjetio 2010. godine.

Gabriel Borić - 2 Hrvatsko prezime Borić ovih je dana jedno od najviše spominjanih u - Čileu: "Oduvijek se borio za prava zakinutih"

Ljevičarski političar hrvatskih korijena postao je najmlađi predsjednik Čilea, pobijedivši u do kraja neizvjesnoj utrci kandidata krajnje desnice Josea Antonia Kasta na izborima koji su predstavljali vrhunac rasta popularnosti progresivne ljevice u toj zemlji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju