Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sastao se s predstavnicima MOL-a, nakon čega je dao izjavu te najavio daljnje korake.


"Nije normalno da četvrta razina odlučivanja u Ini može donijeti odluke do 20 milijuna eura, koje onda rezultiraju ovakvim korporativnim skandalom. Tražit ću promjenu cjelokupne uprave, svih mađarskih i naših članova te promijeniti model korporativnog upravljanja", rekao je jučer ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Vezani članci Davor FIlipović na Odboru za gospodarstvo Bartulica: "Ministre, jeste li se sa osumnjičenim Škugorom sastajali u zagrebačkoj konobi?"; Filipović: "Čista laž" Ina Mađarski članovi Uprave Ine Ferenc Horváth i József Simola podnijeli su ostavke

Danas se sastao s predstavnicima MOL-a, nakon čega je dao izjavu. Na početku konferencije minstar je rekao da je ovo korporativni skandal.

"Iz MOL-a su shvatili poruku Andreja Plenkovića kako Vlada više nema povjerenje u Upravu Ine, zbog čega je gospodin Fasimon danas ponudio ostavku, a ovo je rezultat lošeg upravljanja gdje menadžeri četvrte razine donose odluke koje nanose značajnu štetu. Vlada će predložiti Nadzornom odboru Ine da razriješi hrvatske članove uprave", rekao je ministar dodavši da mađarska strana ima većinu, ali da oni inzistiraju da odu i hrvatski članovi i da se razriješi kompletna Uprava.

Također je rekao da će se Sjednica Nadzornog odbora održati 21. rujna. Naglasio je da će inzistirati na promjeni sustava korporativnog upravljanja te reviziji koju je zatražio.

Hrvatski plin

Predstavnicima MOL-a rekao je koliko Ina iduće godine planira proizvesti plina i da sav taj plin treba ići Hrvatskoj, i to po prihvatljivoj cijeni.

Istaknuo je da će Vlada donijeti odluku kojom će sav plin koji se proizvede u Ini ići Hrvatskoj, hrvatskim građanima, hrvatskom gospodarstvu, hrvatskim poduzećima...

Na upit na što će se pozvati u zahtjevu za opozivom ministar Filipović je rekao: "To ćete vidjeti sutra. Imamo situaciju jednog velikog korporativnog skandala. Uprava je odgovorna! I u ovoj situaciji jedino je logično da cijela Uprava ode te ću na tome inzistirati", rekao je ministar.

Naglasio je da je jasno i komunicirao da očekuje i odlazak mađarskih članova uprave Ine.

Ministar nije odgovorio na pitanje ima li šef Uprave koji je podnio ostavku pravo na otpremninu, već je odgovorio: "Zašto netko ne odlazi, to morate njih pitati, a ono što Vlada može napraviti napravit će i sutra i zatražit će razrješenje."

Rekao je da su u Ini svjesni situacije i svjesni da se te stvari moraju mijenjati. Ministar je naglasio da Hrvatska kao država uvijek ima mehanizme kako zaštititi svoje interese.

"Postoji hrvatski plin, to je plin koji se proizvodi u Republici Hrvatskoj. Vlada mora naći mehanizme kako da taj plin ide hrvatskim građanima. Nema tu što je kome u redu, Vlada će donijeti odluku da to ide hrvatskim građanima”, rekao je Filipović, dodavši da će plin koji se proizvede u Hrvatskoj pomoći i hrvatskim građanima i poduzećima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju