Već sedmi dan međunarodni granični prijelaz Maljevac zatvoren je za sav promet i blokadi se zasad ne nazire kraj. Iz hrvatskog MUP-a su u ponedjeljak ponovili da će se granični prijelaz otvoriti tek kada posljednji migrant napusti pogranično područje, a u ovim trenucima nema naznaka da bi se to moglo dogoditi uskoro.

Galerija


Oko 200 migrana postavilo je šatore, griju se uz vatru i djeluju kao da ne namjeravaju otići. Osim mještana koji se, kako kažu, osjećaju nesigurno, na gubitku su i poduzetnici iz Velike Kladuše kojima je blokadom granice blokiran i posao.

Vezani članci Yazdan Fayyaz Svjetski dan izbjeglica uz azilante u Hrvatskoj: "Imali smo teško obiteljsko nasilje... Ovdje se nismo susreli s diskriminacijom" GP Maljevac (Foto: Pixsell, Sanjin Strukić) Migrant koji je uhićen u Velikoj Kladuši osumnjičen za peterostruko ubojstvo

Tijekom razgovora uživo za Dnevnik Nove TV, predsjednik Udruge poduzetnika Velike Kladuše Ibrahim Đedović rekao je su članovi Udruge migrantima ponudili smještaj "koji zadovoljava sve međunarodne standarde humanitarnog prava, materijalnu i financijsku pomoć, sve moguće samo da se sklone i da se omogući stavljanje prijelaza u funkciju". Međutim, migranti su ponuđenu pomoć odbili.

Također je rekao da je samo u noći s nedjelje na ponedjeljak provaljeno u 10 stanova i kuća.

"Ja razumijem te ljude. Kako vremenske prilike budu gore, toga će biti sve više. Vrlo je teško znati kako će se ponašati kada se budu borili za goli biološki opstanak, a oni će u toj situaciji biti. Zato molimo sve nadležne da se ovo pitanje riješi prije toga da ne bi bilo katastrofalnih posljedice", rekao je Đedović.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr