Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Svjetske banke (WB) Paul Wolfowitz, ispričao se zbog svog angažiranja oko dobro plaćenog zaposlenja u State Departmentu za namještenicu banke s kojom je bio u osobnoj vezi.


"Načinio sam grešku, zbog čega žalim", naveo je Wolfowitz u priopćenju na web stranici banke, dodajući kako je trebao slijediti svoj prvotni instikt i ostati po strani od pregovora o poslu za spornu namještenicu Shaha Ali Rizu.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj" Golub i djevojka Nije se mogla riješiti goluba pa su ubrzo postali najbolji prijatelji

Wolfowitz (63) u priopćenju objašnjeva kako je prije dvije godine, kada je došao na čelo WB-a, zatražio od Etičkog odbora banke da riješi njegov mogući sukob interesa, jer propisi banke priječe da je namještenik nadređen nekome s kim je u osobnoj vezi. 

Savjet odbora bio je premještaj Rize.

"U dobroj vjeri sam nastojao primijeniti taj savjet", naveo je
Wolfowitz.

Transfer Rize iz Svjetske banke u State Department, na godišnju plaću od 193.500 dolara, 10.000 dolara više od državne tajnice Condoleezze Rice, izazvao je ogorčenost među zaposlenicima banke, i to u nezgodno vrijeme.

Kontroverza oko Wolfowitza i zaposlenja Shaha Ali Rize, prijeti
zasjeniti godišnje zajedanje Svjetske banke i sestrinskog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje se tijekom vikenda održava u Washingtonu, uz sudjelovanje ministara financija i guvernera središnjih banaka iz više desetaka zemalja.