Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev raspustio je parlament,nakon provedenog referenduma o ustavnim amandmanima, te donio odluku o održavanju parlamentarnih izbora u zemlji 16. prosinca.


'Kirgistanski predsjednik potpisao je dekret o raspuštanju parlamenta te donio odluku o točnom danu održavanja parlamentarnih izbora u zemlji, koji će se održati 16. prosinca', izvijestila je press služba predsjednikova ureda. 

Vezani članci Roditeljstvo (Foto: thechive.com) - 9 Bili su mladi i ludi dok nisu postali roditelji, pogledajte kako su im djeca promijenila život Slika nije dostupna Počeli izbori u Kirgistanu

Agencije prenose kako su promatrači nakon održavanja referenduma očekivali raspuštanje parlamenta. 

Kirgistan, u kojemu se nalaze američke i ruske vojne baze, od 2005., nakon što je Askar Akajev svrgnut s vlasti, potresaju prosvjedi, a na čelno mjesto u državi došao je Bakijev.

Još od tada Bakijev razmišlja o raspuštanju članova parlamenta, koji su izabrani u Akajevljevo vrijeme. Nedjeljni referendum bio je za njega prigoda da to konačno ostvari. Više od 75 posto Kirgistanaca priželjkuje ustavne izmjene, jer bi one povećale odgovornost parlamenta, a smanjile ovlasti predsjednika države.