Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kirgistanski glasači počeli su danas glasovati na parlamentarnim izborima za koje mnogi strahuju da bi mogli uzrokovati daljnja politička previranja u toj siromašnoj srednjoazijskoj zemlji.


Najveće izglede za pobjedu ima stranka predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, koju oporba optužuje da planira izbornu prijevaru.

Vezani članci Gužva KVIZ: Znate li koje od ovih država imaju više stanovnika? Neke bi vas mogle iznenaditi! Karta svijeta KVIZ: Ovih 13 velikih zemalja redovito zbunjuje ljude, možete li ih vi pronaći na karti?

Izbore na kojima pravo glasa ima oko 2,7 milijuna stanovnika
nadgledat će više od 250 promatrača misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Očekuje se da će na izborima pobijediti stranka predsjednika Bakijeva Ak Zhol, kojoj su najveći rivali Socijalno-demokratska stranka bivšeg premijera Almazbeka Atambajeva, te stranka Ata Meken koju vodi bivši predsjednik parlamenta Omurbek Tekebajev.

Kirgistan graniči s Kinom i nalazi se u blizini Afganistana, a u
njemu svoje vojne baze imaju i Rusija i Sjedinjene Države. U zemlji vlada politička nestabilnost otkad je 2005. godine Bakijev došao na vlast, nakon što je u nasilnim prosvjedima svrgnut dotadašnji predsjednik Askar Akajev.

Bakijev je u listopadu raspustio parlament izabran na spornim izborima 2005. godine, u kojem su dominirali zastupnici iz ere
Akajeva, te najavio da će ovoga puta izbori biti slobodni i pošteni.

'Siguran sam da će se novi parlament razlikovati od prethodnog. Bit će to puno produktivniji', rekao je Bakijev nakon što je glasovao.

Oporba je optužila Bakijeva, koji je liberalan u usporedbi s njegovim kolegama iz susjednih srednjoazijskih država, za autoritarno upravljanje zemljom i zloporabu vlasti.

'Sve je to već viđeno, sve je kao 2005.', rekao je Atambajev,
aludirajući na politički kaos koji je doveo do nasilnih prosvjeda i svrgavanja s vlasti tadašnjeg predsjednika Akajeva.

Jedan od čelnika Ata Mekena je rekao da je na djelu 'masovna izborna prijevara'.

Potencijalni nemiri u zemlji zabrinjavaju i Moskvu i
Washington, koji baze u Kirgistanu koristi za logističku potporu američkim vojnim operacijama u Afganistanu.